The news is by your side.

Poate creierul uman să înțeleagă adevărul absolut?

Limitările creierului uman ar putea însemna, că unele dintre cele mai mari mistere ale universului nu vor fi niciodată rezolvate, afirma un cercetător de top din Anglia.

Conform preşedintelui Lord Rees de la Royal Society, întrebările legate de Big Bang sau de existenţa unor universuri paralele ar putea rămâne fără răspuns, din cauza limitărilor native ale finite umane.

În interviul din ziarul “The Sunaday Times”, Lord Rees afirma: “O teorie cu adevărat fundamentală a universului ar putea exista, dar se poate să fie prea greu pentru că creierul uman să o perceapă. Aşa cum un peşte este prea puţin conştient de mediul în care trăieşte şi înoată, la fel şi microstructura spaţiilor goale ar putea fi mult prea complexă pentru neajutoratele creiere umane”.

Prezicerea Lordului Rees a fost îmboldita de eşecul oamenilor de ştiinţă de a reconcilia forţele care guvernează comportamentul universului cu acelea care conduc “microuniversul” de atomi şi particule.

Folosind calcula matematice avansate, Einstein a pus în funcţiune teoria relativităţii în 1915. Cercetătorii din secol XX au descoperit teoria cuantică, însă niciun om de ştiinţă nu e reuşit până în ziua de astăzi să le unifice pe cele 2.

Lord Rees adăugă: ” Unele aspecte ale realităţii – o teorie unificată a fizicii sau o înţelegere profundă a acesteia ne-ar putea bulversa doar pentru că se află undeva dincolo de înțelegerea creierului uman, la fel de sigur cum teoriile lui Einstein ar zăpăci un cimpanzeu. Există argumente solide pentru a crede că spaţial are o structură granulata, dar de miliarde de ori mai mică decât a atomilor. Aflând cum ar funcţiona asta este de o importanţă crucială pentru ştiinţă de secol XXI”, crede specialistul.

El a adăugat chiar că ar putea exista universuri paralele sădite în jurul celui în care trăim. “În teorie, ar putea exista un întreg univers la o distanţă mai mică de 1 mm, dar nu putem avea acces la el din cauză că acel mm este măsurat în dimensiunea a IV-a, în timp ce noi suntem blocaţi în dimensiunea a III-a.

univers1 Poate creierul uman să înțeleagă adevărul absolut?

Totuşi, unii cercetători sunt mai optimişti în legătură cu probabilitatea ca umanitatea să fi atins limitele înţelegerii. Dr. Brian Cox asusșine: ” Ideea că anumite lucruri ar putea fi dincolo de noi este una mohorâtă, dar istoria ne arată că putem depăşi chiar şi cele mai dificile probleme”.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și