Spiritualitate

Platon a descris Matrixul în urmă cu peste 2000 de ani

Mitul peşterii este lucrarea filosofului Platon asupra firii omeneşti în privinţa educaţiei si lipsei acesteia, după cum zice chiar în primul paragraf. Astfel avem descrierea, împărțită în secvențe, a unui proces cauzat de educaţia acelor vremuri. Procesul constă într-o serie de analogii.

Mitul peșterii a fost interpretat în numeroase feluri, iar analogiile pe care le-a făcut Platon au fost transpuse în realitatea pe care o trăim zilnic. Singurul aspect care nu a fost luat în calcul cu privire la acest mit este cel al Matrixului.

Peștera lui Platon este de fapt lumea reală, în care ne ducem existența în fiecare zi și pe care o considerăm presărată cu idei despre libertate. De fapt realitatea noastră nu este decât o mare peșteră, în care miliarde de oameni trăiesc fără ca să-și pună întrebări prea multe despre scopul lor sau direcția vieții.

Oamenii sunt atât de bine legați la ochi încât nu pot decât să zărească doar umbrele unor locuri care trec prin spatele lor. Legăturile ce țin oamenii de scaune sunt prejudecățile din mintea fiecăruia. Omul după ce că este ținut prizonier într-o matrice, a mai fost dotat și cu numeroase prejudecăți care i-au fost implantate în minte prin diverse metode. Aceste prejudecăți nu fac altceva decât să-l țină și mai legat în iluzia in care trăiește.

Realitatea este cea pe care o zăresc în fiecare zi, iar zidul imens după care se adăposteşte adevărul nu este altceva decât frica care zace în fiecare dintre noi. Această frică ne face și mai superficiali decât trebuia să fim. Astfel, omul acceptă realitatea în care a fost pus din motive necunoscute. Fie o umbră și un perete rece sau fie un cer colorat în albastru și un Soare care încălzește o planetă atât de mare. Oare există diferență între matricea peșterii și matricea în care noi toți ne ducem existența? Cu siguranță că nu, doar aspectul vizual este unul mai plăcut, dar în esență în ambele cazuri omul este ținut prizonier în întuneric. Atunci când are curaj să iasă din peșteră este orbit de lumina puternică de afară. Nu poate suporta adevărul orbitor și precum un câine ascultător se întoarce în realitatea sa. Își poate imagina cineva cum ar fi ca mâine adevărul să iasă la suprafață? Oare l-ar crede cineva? Cu siguranță că nu pentru că ne simțim confortabili în realitatea această, chiar dacă ea este generată de un imens computer.

În ultima perioadă, cele mai multe descoperiri efectuate cu privire la Univers, îi împing pe cercetători să se apropie cât mai mult de teoria matricei. Este imposibil ca un asemenea Univers imens să existe, el poate fi generat doar sub forma unei holograme sau iluzii.

loading...

Evadarea din această hologramă este imposibilă. Cei care ajung la un anumit nivel filosofic al cunoaștere își dau seama că sunt prizonieri într-o închisoare frumos colorata, unde sunt obligați să-și trăiască viața. Omul de fapt este un sclav, care nu are putere de dezie asupra lucrurilor importante din viața sa. El nu alege să se nască și nici momentul în care moare, el trăiește legat de mâini și de picioare, iar adevărul îi este interzis din motive necunoscute.

matrice - Platon a descris Matrixul în urmă cu peste 2000 de ani

Aceasta este perspectiva puțin modificată a mitului peșterii lui Platon. Adevărul este dincolo de gândirea noastră, iar noi nu existăm cu adevărat pentru că într-o că într-o hologramă nu poate exista decât o iluzie.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top