The news is by your side.

Plăcile tectonice: Cum se va modifica clima în viitor și cum vor arăta continentele

0

Plăcile tectonice se deplasează cu patru centimetri pe an. Este un fapt dovedit științific. La începutul secolului al XX-lea, cercetătorul german Alfred Wegener a formulat această teorie și a fost ridiculizat.

Faptul că a descoperit fosile asemănătoare în diverse colțuri ale lumii, l-a făcut să creadă că acum câteva milioane de ani, continentele au fost unite într-un gigant continent numit Pangaea, înconjurat de un imens ocean numit Panthalassa. Pangaea s-a rupt, formând mai multe continente.

Singurul punct slab al acestei teorii a fost explicarea cauzei care a dus la ruperea giganticului continent. Pe atunci nu era cunoscut fenomenul de convecție a scoarței terestre.  Mai târziu, informațiile date de sateliți au permis calcularea mișcării plăcilor tectonice.

Oamenii de știință au constatat că Europa se apropie de Africa. În câteva sute de ani, bazinul mediteranean s-ar putea transforma într-o zonă aridă, iar într-o perioadă mai înaintată, calota glaciară va coborî spre Ecuator, iar clima se va răci.

Zona de nord a Europei va deveni cea mai rece zonă de pe glob, cu ghețari montani și cu tundră. America de Nord se va transforma într-un imens deșert rece și secetos, în care vor supraviețui numai reptilele. Marea Mediterană va deveni un imens deșert sărat, iar Amazonul va fi un firav fir de apă.

Pangaea reprezintă imaginea epocii paleozoice. Un uriaș continent înconjurat de un ocean, în care temperaturile era în timpul zilei de +50 de grade Celsius, iar noaptea de -30 de grade Celsius.

Mulți oameni de știință și-au pus întrebarea ce se va întâmpla cu specia umană în astfel de condiții. Părerile sunt împărțite. Unii susțin că specia umană se va adapta, alții consideră că va dispărea odată cu aceste transformări majore.

Conform teoriei lui Wegener, în Cretacic, acum 100 de milioane de ani, giganticul continent s-a rupt în mai multe bucăți. America s-a rupt de Eurasia și Africa, formându-se Oceanul Atlantic. La rândul său, India s-a separat de Africa și s-a ciocnit cu Asia.

În anul 1930, Wegener a efectuat o a treia expediție în Groenlanda, pentru a se documenta în privința teoriei sale. După un an de zile, cadavrul său a fost descoperit într-o sanie cu care se deplasa spre o bază pentru a transporta provizii. Chipul său era perfect senin. Wegener nu murise de frig, ci în urma unui infarct.

Wegener și-a bazat teoria nu numai pe potrivirea contururilor continentelor, ci și prin similitudinea în privința plantelor și animalelor fosile descoperite în America și Africa.

Continentul-Mu Plăcile tectonice: Cum se va modifica clima în viitor și cum vor arăta continentele

Teoria derivei continentelor avea să fie reconsiderată în anii 50, atunci când fundul oceanelor a fost studiat cu ajutorul sonarelor și au fost descoperite lanțuri muntoase. În prezent, tectonica admite existența a șase plăci importante, pe lângă altele mai mici. Teoria stabilității a fost de mult abandonată.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și