Medicina alternativa

Placeboterapia, modalitatea prin care organismul se vindeca singur

2views

 Efectul placebo este cunoscut inca din antichitate, cand medicii ii dadeau pacientului un amestec de plante neutre, care n-aveau nicio legatura cu boala acestuia. il convingeau ca acela e leacul de care are nevoie, iar bolnavul, ca prin minune, se insanatosea, ca toate ca boala nu-i fusese tratata cu medicamentul potrivit. Efectul placebo este folosit si in medicina moderna, ca mijloc curativ. Mai importanta decat pilula administrata bolnavului este insa starea lui de spirit, dorinta acestuia de a lupta cu boala si increderea in tratament. cat de eficienta este placeboterapia si in ce cazuri functioneaza cu succes?

  • Cand nimic nu merge, solutia e placebo

    Prin placeboterapie se poate obtine o ameliorare sau chiar vindecarea unei afectiuni, folosindu-se substante neutre, care nu influenteaza starea de sanatate a organismului. Este un adevar demonstrat stiintific, oamenii se pot vindeca fara medicamentele specifice, doar prin puterea gandului. Dar nu in toate cazurile. in general, metoda vindecarii subiective prinde la pacientii care fac tratamente alopate sau naturiste de multa vreme, insa fara rezultat, la cei care au aflat ca un medicament, despre care nu stie ca are efect placebo, este mai bun sau mai scump decat cel pe care il ia in mod obisnuit. La acei oameni pe care ii asteapta o interventie chirurgicala, dar spera sa scape de problema mai usor. La bolnavii care sunt increzatori in orice produs nou, despre care se spune ca revolutioneaza medicina. in toate aceste cazuri, psihicul pacientului cedeaza, iar aparitia unui tratament-minune este perceputa ca solutie salvatoare. Convingerea ca noua terapie este cea mai buna il ajuta sa creada in ea atit de mult incat rezultatele sunt deseori spectaculoase: boala intra in remisie si chiar dispare.

  • Insanatosire prin autoconvingere

    Studii riguroase din ultimele decenii au reusit sa desluseasca o parte din procesele ce se petrec in creier in timpul placeboterapiei. Gandirea pozitiva si increderea in medic nu doar modifica starea de spirit a pacientului, ci pot determina organismul sa treaca prin schimbari reale, care induc insanatosirea. Atunci cand se manifesta efectul placebo, in zona din creier numita nucleus accumbens, o zona asociata cu recompensele, bucuria si dependenta, are loc o crestere spectaculoasa a cantitatii neurotransmitatorului numit dopamina. in functie de cat de activ devine acest nucleus accumbens, creste si increderea persoanei ca va avea un beneficiu. Specialistii au aratat ca simplul gand la medicamentul care face bine este suficient pentru a face organismul sa elibereze analgezicele lui naturale, endorfinele. Uneori, doar vederea medicului stomatolog e suficienta ca durerea dentara sa se diminueze. Schimbari importante au fost observate si in alte zone corticale, in cazul efectului placebo punandu-se in miscare un intreg mecanism care reduce activitatea zonelor din creier responsabile cu detectarea durerii.

  • Doar 30% sunt norocosi

    Chiar daca mecanismul prin care se manifesta efecul placebo n-a fost pe deplin elucidat, nimeni nu poate contesta existenta acestuia si strinsa legatura dintre tratamentul neutru si efectele lui benefice asupra sanatatii. Specialistii au cazut de acord ca placeboterapia functioneaza doar in cazul a 30% dintre pacienti, unii nu reactioneaza deloc la o terapie iluzorie. De aceea, aplicarea unui tratament fals in locul unuia fundamentat stiintific poate deveni periculoasa. in schimb, vindecatorii nu au remuscari, ei sustin ca orice afectiune, oricat de grava, poate fi vindecata cu puterea gandului, indiferent de receptivitatea pacientului. Nu e asa. Unii sunt norocosi, altii insa ramin tot bolnavi. Totusi, trebuie recunoscut si faptul ca numarul succeselor prin efect placebo poate fi foarte mare, de peste 50%, daca vindecatorul are un mare prestigiu. Aceleasi rezultate le poate obtine si un medic de renume, care are o relatie foarte buna cu pacientul si reuseste sa-i induca optimism si dorinta de vindecare.

  • Impresia ca pastilele colorate sunt mai eficiente

    In placeboterapie, nu este vorba intotdeauna de administrarea unei pastile, desi tratatele medicale cateaza mai mereu pilulele de zaharina sau amidon care tin loc de analgezice si care, odata inghitite, ajung sa functioneze ca analgezic, prin puterea autosugestiei. Doar halatul alb al medicului sau mirosul din cabinet, pot fi asociate cu o imbunatatire, cel putin aparenta si temporara, a sanatatii. La fel de folosite sunt si injectiile cu ser fiziologic, administrate pe post de medicament de ultima generatie. Efectul placebo creste atunci cand pacientului i se spune sa ia doua pastile in loc de una, cu toate ca nici 10 nu pot actiona specific asupra afectiunii. De asemenea, studii recente au aratat ca sunt mai eficiente in placeboterapie medicamentele de mari dimensiuni si cele frumos colorate. Un tratament scump amplifica autosugestia mai mult decat unul ieftin. Injectiile au efecte mai spectaculoase decat pilulele. La fel, tratamentele complexe, in mai multi pasi, decat cele care ar trebui sa aiba efect imediat. Substantele amare au mai mare succes decat cele aromate, pentru ca „daca e asa rau la gust, precis imi face bine“.

  • Leac pentru durere si somn

    Cele mai bune rezultate ale placeboterapiei s-au obtinut in ameliorarea si tratarea durerilor de orice fel. Pe locul doi, sunt pastilele administrate cu titlul de somnifere care au efect in circa 40 de minute, chiar daca nu contin substante active care induc somnul. Se mai trateaza prin aceasta metoda si depresia (75% din eficacitatea antidepresivelor se datoreaza numai efectului placebo), hipertensiunea arteriala si ulcerul. Studiile care se vor realiza in viitor vor avea ca primi beneficiari bolnavii de Parkinson. Deja exista rezultate remarcabile. Simplul gand ca au fost operati ii poate ajuta pe bolnavii de Parkinson. intr-un studiu american, jumatate din pacienti au fost supusi interventiei chirurgicale, ceilalti au fost cusuti la loc, fara a li se implanta in creier neuroni care sa produca dopamina necesara imbunatatirii sanatatii. Dupa un an, rezultatele au fost aproape identice. si cei operati, si cei carora li s-a aplicat placeboterapie, inregistrasera aceleasi imbunatatiri.

Loading...

  • Gandurile pozitive ajuta oricum

    Unii medici sustin ca, desi placeboterapia are rezultate certe, prezinta si un efect de bumerang. Un placebo poate fi obtinut in prima, a doua, a treia zi de tratament, dar cu cat trece mai mult, nu mai functioneaza, agravand chiar boala. Se mai spune ca vindecarile 100% prin placebo nu sunt de durata. Specialistii recomanda ca placeboterapia in cazurile grave sa nu suprime, ci sa insoteasca tratamentul medical standard, inducand pacientului incredere in terapie, adica folosind forta psihologiei. Astfel, e posibil ca o doza mai mica de medicament sa aiba acelasi efect ca doza optima, sau chiar mai bine si mai rapid, daca e asociata cu placebo. Cert e ca medicina actuala accepta si foloseste deseori efectul placebo, chiar daca pacientii nu stiu acest lucru. De fapt, aceasta este si esenta placeboterapiei. Oricum, ecoul psihologic pe care il are in mintea noastra faptul ca am primit tratamentul cel mai bun este extrem de folositor si ajuta la vindecare. Nu costa nimic sa credem cu tarie ca ne vom face bine.


  • Doua leacuri banale cu efecte spectaculoase

    Acum doua decenii, cele mai cunoscute preparate folosite pe post de panaceu, dar care nu contineau nicio substanta activa, erau Aqua fontanis si Extractum hydricum cortex fructis Mallus domestici. Prima e banala apa de fintina, iar a doua este un ceai de coji de mere. Dar cine nu stia acest lucru si catea doar denumirile sofisticate, era convins ca are in mana cel mai bun medicament din lume. Multi bolnavi s-au facut bine luand aceste solutii. Efectul placebo a functionat din plin.

placebo


  • Ajuta in diete

    Efectul placebo da roade si in curele de slabire. Primul pas consta in trecerea de la sugestia primita de altii, la autosugestie, adica la convingerea ca, prin dietele rationale respectate cu sfintenie, rezultatele nu vor intirzia sa apara. La fel, cei care intentioneaza sa se lase de fumat, sau sa renunte la alcool sau droguri, trebuie sa creada cu putere in fiecare semn al imbunatatirii starii de sanatate.


  • Placebo actioneaza si in sens negativ

    Experimentele au demonstrat ca prin placeboterapie se poate induce in egala masura o stare de bine, dar si una de suferinta. Doi cercetatori contemporani, Reidenberg si Lowental, au injectat voluntarilor apa sterilizata pe post de medicament experimental. Apoi, le-a dat cate un chestionar cu 25 de simptome pe care medicamentul respectiv (apa) le-ar fi putut produce. Rezultatele au fost la fel de surprinzatoare ca si in cazul vindecarilor. Influentati de chestionar, 75% dintre subiecti au acuzat macar unul dintre simptomele enumerate, printre care si febra, cefalee, insomnii si eruptii cutanate. Un caz celebru in istoria efectului placebo este cel al unui american bolnav de cancer limfatic, caruia niciun tratament nu-i ameliorase evolutia tumorilor. Doctorii i-au administrat atunci un medicament anticancer nou, numit Krebiozen. Dupa cateva luni, pacientul a parasit spitalul in stare excelenta. Nu peste mult timp insa, afland ca medicamentul-minune era un tratament placebo care nu-i ajuta concret la nimic, a murit in cateva zile.

sursaloading...