Take a fresh look at your lifestyle.

PINTEA HAIDUCUL, UN ROBIN HOOD AL MARAMUREȘULUI

Pintea Haiducul a murit în 13 august 1703. A fost împușcat mortal în timpul unei lupte. Pintea împreună cu oamenii lui îl susțineau pe principele Francisc Rakoczi, care voia să cucerească cetatea Baia Mare.

Potrivit unor documente care există la Baia Mare, Pintea ar fi intervenit pe lângă mai marii cetății ca să se supună lui Rakoczi. Aceștia au fost de acord și chiar au trimis care pline cu mâncare și băutură oștirilor din afara cetății. Mâncarea și băutura erau otrăvite, ceea ce a atras mânia lui Rakoczi. A urmat atacul, în care avea să-și piardă viața Pintea.

Țara Maramureșului are un trecut zbuciumat. Un bandit, așa cum era numit Pintea, avea să intre în conștiința maramureșenilor. Un om binecuvântat, iubit și respectat.

Pintea s-a născut în satul Mogoajea, Cluj, în anul 1670. Numele real era Grigore Pintea și provenea dintr-o familie de mici nobili. La vârsta de 25 de ani dezertează din armata imperială habsburgică și alege viața de haiduc alături de alți tineri. El a avut sub conducere trei cete formate din tineri nobili români.

Comercianții evrei care voiau să treacă în Transilvania cu mărfurile lor trebuiau să primească acceptul lui Pintea pentru a ajunge în Transilvania.

Loading...

Prima acțiune datată pe care a întreprins-o Pintea a fost în anul 1695. Judele orașului Baia Mare era informat de acțiunea de jefuire întreprinsă de Pintea și 35 de oameni ai săi, asupra unor negustori greci din Munții Maramureșului.

Pintea și oamenii lui erau sprijiniți de locuitorii din satele maramureșene. Una dintre cele mai spectaculoase acțiuni ale lui Pintea și oamenilor săi s-a desfășurat în 21 iulie 1698, atunci când au atacat castelul Rona, Maramureș. Au omorât 250 de oameni, au luat 150 de cai și lucruri de valoare care au fost împărțite săracilor.

În anul 1701, Pintea se alătură răscoalei conduse de principele Rakoczi. Avea dorința de a elibera populația românească de sub jugul habsburgic. În timpul luptei de la Baia Mare, a fost trădat de unul dintre haiducii săi pentru 500 de taleri, bani promiși de împăratul Imperiului Habsburgic, Leopold I.

Pintea Haiducul

Cel care l-a împușcat pe Pintea a fost Dessi Istvan, proconsul ungur în Magistratura orașului Baia Mare. Pintea a murit în timpul asediului, dar haiducii săi au cucerit cetatea Baia Mare.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și