pictură arhaică, greu de înțeles, executată cu o tehnică necunoscută, de la mănăstirea Tismana

Pe o stâncă de lângă mănăstirea Tismana, județul Gorj, poate fi observată o pictură arhaică, greu de înțeles, executată cu o tehnică necunoscută.

Se spune că această minune a fost făcută de Sfântul Nicodim. Strania pictură se află la câțiva metri de chilia Sfântului Nicodim.
Se spune că, Sfântul Nicodim a mers în peștera din apropiere, unde s-a întâlnit cu un șarpe. Sfântul a pus mâna pe crucea de plumb de la gât și a spus o rugăciune. Șarpele s-a împietrit pe stâncă.

Șarpele este un element al peșterilor cabirice și mitraice. Șarpele lua parte la aducerea jertfelor, dar rugăciunea Sfântului l-a împietrit.

După acest eveniment, Sfântul a stat trei zile în picioare ca să se reculeagă. În memoria Sfântului a fost ridicată o cruce. După trei zile de stat în picioare și reculegere, Sfântului i s-a arătat o lumină pogorâtă din cer care i-a spus, aici să-Mi înalți jertfelnic, în cinstea Adormirii Maicii Mele cu adunare de monarhi.

Darul Meu și mila Mea și a Maicii Mele, prin rugăciunile Tale nu vor lipsi din acest lăcaș până la sfârșit și iată că-Ți dau Ție putere pese toate duhurile necurate și să tămăduiești cu darul Meu, toate bolile și toate neputințele din oameni care vor veni la Tine, în lăcașul acesta cu credință.

Cuviosul Nicodim a fost sfetnic al domnitorului Mircea cel Bătrân. Sfântul s-a născut în anul 1310 și potrivit călugărilor de la mănăstire ar fi murit la vârsta de 96 de ani.

Loading...

Unii istorici susțin că a fost grec, Nicolae Iorga a scris că era macedoromân. Sfântul Nicodim și-a făcut ucenicia pe Muntele Athos, după care a ajuns pe plaiuri românești.

Povestea lui ne duce cu gândul la Sfântul Gheorghe care a biruit balaurul. Întâmplarea s-a petrecut în Palestina, aproape de cetatea Beirut.

Sfântul Gheorghe a biruit balaurul cu o suliță și spunând rugăciuni. Sfântul Gheorghe a fost numit purtătorul de biruință. Este unul dintre cei mai respectați sfinți de către ortodocși și catolici.

La vârsta de 14 ani a rămas orfan de tată și de mamă și a mers la Dioclețian să-l înroleze în armată. Împăratul l-a primit cu brațele deschise, dat fiind eroismul tatălui său.

A fost promovat la rangul de tribun. În anul 302, Dioclețian a dat un edict prin care ostașii romani erau obligați să aducă jertfe zeilor, iar cei care se declarau creștini erau arestați.

Sfântul Gheorghe și-a arătat deschis dezaprobarea față de această lege, anunțând public că este creștin. Împăratul l-a condamnat la moarte.

mănăstirea Tismana

A fost bătut, lovit cu sulița, aruncat în groapa cu var. A fost decapitat în fața zidului cetății Nicomedia, în 23 aprilie 303.

Un martor al execuției sale, i-a convins pe Anastasie, un preot păgân, și pe împărăteasa Alexandra să se convertească la creștinism. Trupul Sfântului a fost trimis la Lod, unde creștinii l-au înmormântat ca un martir.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și