Mozaic

Pictori de geniu, oameni născuți pentru un alt univers

În 9 septembrie 1901, Toulouse Lautrec murea la vârsta de 36 de ani. Cu toate că a avut o viață scurtă, a lăsat în urmă o operă considerabilă. Peste 737 de picturi, 5000 de desene.

Pentru excesul de alcool și viața haotică pe care o avea este internat în anul 1899 la o clinică din Neuilly. Opera lui Lautrec era neînțeleasă de critici și de publicul larg. A fost un atac continuu asupra picturilor sale, fiind considerat un mizerabil dezechilibrat.

Lautrec s-a născut într-o familie de nobili francezi, în anul 1841. Exista cutuma efectuării căsătoriilor în interiorul unei familii, pentru ca averea să rămână familiei. Părinții săi erau veri primari și din această cauză Lautrec urma să aibă grave probleme de sănătate.

La vârsta de trei ani, i se descoperă o boală a sistemului osos, o boală genetică. Suferă un accident în care își fracturează femurul. Acest nefericit incident va duce la stoparea creșterii în înălțime. La vârsta maturității va avea 1,52 metri, brațele mici, un nas lung, buze groase și defecţiuni de vorbire.

După ce ratează bacalaureatul pleacă la Paris, unde va duce o viață de boem. Frecventează Moulin Rouge, dar și bordelurile pariziene și devine prieten și iubit pentru dansatoare și cântărețe. Dansatoarea excentrică cunoscută sub numele de La Goulue, cea care a inventat cancanul, a fost una dintre iubitele sale. În ultimii ani de viață se îmbolnăvește de sifilis.

Paul Gauguin a avut o viață plină de aventură. Pentru că nu-și găsea liniștea de a putea crea în Franța, își mută familia, soția și cei doi copii în Danemarca, la socrii lui, și decide să plece in Tahiti. În anul 1891, se stabilește în Mataiea unde pictează femei indigene, multe dintre ele fiindu-i și iubite.

loading...

În anul 1897, realizează pictura De unde venim? Ce suntem? Încotro ne îndreptăm? O pictură de aproape patru metri care este testamentul său artistic.

În anul 1899 se mută în insulele Marchize unde construiește Casa Plăcerilor, și va locui cu noua sa iubită.
Van Gogh a fost fiul unui pastor olandez. Târziu, la vârsta de 27 de ani se hotărăște să devină pictor. Este un pictor autodidact. Și-a început cariera copiind desene.

Despre boala care l-a răpus pe Van Gogh s-a scris foarte mult și părerile au fost împărțite. S-a spus că nebunia ca și geniul său își pierd semnificația și realitatea lor. La Van Gogh, nebunia a cauzat geniul sau geniul a cauzat nebunia.

Van Gogh nu este un caz medical. Este cazul unui om atras fără scăpare de imensa chemare mistică, care pășește într-un iureș nebunesc dincolo de hotarele umanului.

În anul 1888, în urma unei certe cu un prieten își taie o ureche. Doi ani mai târziu, moare ca urmare a unei răni produse prin împușcare. S-a spus că a fost o sinucidere.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top