Take a fresh look at your lifestyle.

Piatra Scrisă, misterioasa pictură descoperită în stâncă

De icoana de la Piatra Scrisă se leagă multe legende. Pictura, găsită în stâncă de către constructorii care au forat tunelul pentru linia ferată Caransebeș-Orșova, stârnește controverse.

Piatra Scrisă, pictură imposibilă

Unii susțin că nu ar fi făcută de mâna omenească, alții ca ar fi fost realizată în semn de mulțumire pentru că i-a salvat pe diverși oameni aflați în situații limită pe stâncile din zonă.

Istoricii vin cu o altă variantă, cea a existenței unei peșteri în care un pustnic a pictat o icoană. Mănăstirea Piatra Ascunsă este unul dintre cele mai frumoase așezăminte monahale din Banatul montan, de care sunt legate mai multe legende.

Localnicii susțin că la construirea căii ferate Orșova-Caransebeș, a fost găsită o icoană care reprezentă Sfânta Treime, pictată direct în stâncă. În zonă, oamenii spun că pictura nu ar fi făcută de mână omenească.

Credincioșii i-au determinat pe constructori să devieze ieșirea tunelului spre Armeniș la câțiva metri spre apus de icoană. Grigorie Dragomir, primarul Armenișului de atunci, scria că inginerul Mihlheisen a fost de acord cu această cerere și a mutat tunelul cu 4-5 metri.

Cu toate acestea, nimeni nu cunoaște vechimea picturii de la Piatra Scrisă. Prima mențiune de la Piatra Scrisă apare pe o hartă austriacă, în anul 1788.

Loading...

La Armeniș este păstrată o tradiție milenară, de pe vremea dacilor. Înainte de înmormântare, bătrânele satului pornesc într-o procesiune în care povestesc viață mortului.

Unii cercetători explică existență icoanei prin faptul că acum câteva sute de ani, un pustnic a locuit în acea peșteră. Între localnici, există legenda că icoana a fost pictată după ce un luptător creștin a scăpat cu viață.

Etnografii români care au studiat zona au altă variantă. În momentul în care a fost ridicată biserica s-a produs un tragic accident. Fiul meșterului care a construit biserica s-a urcat pe acoperiș pentru a instala crucea. Tânărul a căzut, iar meșterul, în memoria fiului, a realizat pictura.

Piatra Scrisă

Cronicile vechi arată că în anul 1822, din cauza infiltrațiilor, pictura a fost restaurată. În anul 1929, familia Dragomir din Slatina Mică construiește o mică capelă în memoria fiicei lor. Un an mai târziu, episcopia Caransebeșului începe construcția mănăstirii.

loading...

Comentariile sunt închise.