Piatra Rosetta, cheia care a deschis secretele Egiptului Antic

Piatra Rosetta, cheia care a deschis secretele Egiptului Antic

Dacă piatra Rosetta nu ar fi fost descoperită pe 15 iulie 1799, probabil că nici în ziua de astăzi nu am fi aflat o mare parte dintre secretele egiptenilor antici. Ar fi fost imposibil de descifrat hieroglifele, dar piatra Rosetta a fost cea care a deschis secretul unui limbaj uitat de multă vreme.

Piatra Rosetta este un fragment dintr-o stelă veche egipteană din granodiorit, inscripționată cu un text de laudă publicat în Memphis în anul 196 î.Hr., pentrui Faraon Ptolemeu al V-lea. Legea este scrisă în trei limbi diferite, în partea de sus hieroglife egiptene, la mijloc se regăsește în demotică, iar în partea de jos textul a fost gravat în greaca veche.

Datorită faptului că conținutul pietrei Rosetta prezintă în esență același conținut în cele trei inscripții diferite, cu diferențe minore între ele, această piatră era cheia înțelegerii moderne a hieroglificelor egiptene și a civilizației antice în sine. Odată ce textul a fost tradus, egiptologii au putut să înțeleagă semnificația hieroglifelor și astfel secretul unei limbi antice a fost descoperit.

Prima sa traducere a avut loc în ​​1822 când Jean-François Champollion a anunțat la Paris că hieroglifele egiptene nu mai sunt un secret. Atunci a fost prima dată în istorie, când omul a fost capabil să descifreze textele egiptene.

Piatra Rosetta, o pagina importantă de istorie

A fost descoperită în 1799 de soldații francezi care reconstruiau un fort în Egipt. Textul gravat pe stele a fost creat în 196 î.Hr. A fost descoperită lângă o localitate numită Rosetta, de unde și numele artefactului.

Piatra Rosetta este o bucată dintr-o piatră mult mai mare, care s-a pierdut în negura timpului. Cea mai afectată parte este cea superioară, scrisă în hieroglife, dintre care doar 14 linii sunt vizibile, toate fiind întrerupte pe partea dreaptă și doisprezece dintre ele s-au dovedit a fi incomplete pe partea stângă.

Piatra Rosetta

Textul inferior din greacă are cincizeci și patru de linii, douăzeci și șapte dintre ele complete, iar restul deteriorate. Se pare că textul a fost scris de preoții egipteni și descrie toate faptele bune, pe care faraonul Ptolemeu al V-lea le-a făcut. Este considerat o odă, adusă unui om, căruia i-a păsat de poporul său, motiv pentru care a realizat lucruri mărețe.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)