Take a fresh look at your lifestyle.

Piața Victoriei evacuată cu forța. Sute de oameni, răniți. Ce se întâmplă cu România?

Incidente de o VIOLENŢĂ EXTREMĂ, vineri, la Mitingul Diasporei, din Piaţa Victoriei. Cel puţin 440 de persoane au fost rănite, atât protestatari, cât şi jandarmi, după ce Jandarmeria a folosit, în repetate rânduri, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. De altfel, echipajele SMURD au refuzat să mai intre în zonă, din cauza aerului irespirabil.

Peste 110.000 de oameni şi-au strigat disperarea în stradă, în faţa Executivului, deşi premierul României, Viorica Dăncilă, se află în concediu. La ora 23:00, Jandarmeria a primit ordin să evacueze Piaţa în forţă, iar la nivelul Poliției Capitalei s-a dat alertă COD ROŞU gradul IV.

Din acel moment, lucrurile au degenerat şi protestul a devenit unul de o violenţă fără precedent. Într-un mesaj transmis târziu în noapte, preşedintele Klaus Iohannis a condamnat „ferm” intervenţia brutală a Jandarmeriei şi a cerut ministrului de Interne să dea „urgent” explicaţii. 

Șirul evenimentelor

Un număr de 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, dintre aceste 65 fiind transportate la spital, în urma mitingului de vineri.

„440 de intervenţii pentru acordare asistenţă medicală la faţa locului (24 jandarmi), în urma cărora 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi)”, precizează ISU.

În Piaţa Victoriei au fost prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

Loading...

UPDATE 00:30 Potestatarii au început să se retragă din Piaţa Victoriei, dar s-au grupat pe străzile lăturalnice, unde au început să scandeze „Nu plecăm!”.

UPDATE 00:00 Câțiva protestatari au dat foc mobilierului stradal din zona Pieței Victoria.

UPDATE 23:30 Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat intervenţia în forţă a Jandarmeriei şi a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să dea urgent explicaţii.

UPDATE 23.20 După ce jandarmii au evacuat Piața Victoriei cu petarde, gaze lacrimogene și tunuri cu apă, protestatarii au plecat din centrul Pieței Victoria către zona Muzeului Antipa și pe străzile din apropiere. 

UPDATE 23.15 Jandarmii au aruncat cu gaze lacrimogene, cu petarde foarte puternice. Oamenii s-au îndepărat de zona din fața Guvernului. Forțele de ordine susțin că au apelat la gaze și tunuri cu apă pentru ca cei care au instigat la violențe să plece din Piața Victoriei.

UPDATE 23.00 Au loc violențe între jandarmi și protestatari, chiar în mijlocul mulțimii din Piața Victoriei. Se aruncă petarde. Jandarmii au pus tunurile cu apă pe manifestanți.

Începe evacuarea cu forța a Pieței Victoriei. Oamenii scandează ”Nu plecăm!” Jandarmii au micșorat spațiul în care se desfășoară protestul. 

Mai multe pe www.realitatea.net

loading...

Comentariile sunt închise.