Un studiu efectuat, de un grup de specialiști intitulat MERS (Mars Express Radio Science), l-a avut ca scop al cercetării pe satelitul planetei Marte, Phobos. Este cel mai mare dintre cei doi sateliți ai lui Marte şi a fost descoperit de astronomul american Asaph Hall pe 17 august 1877 cu marea lunetă de 66 cm a Observatorului naval din Washington.

În termeni generali, Phobos este un bloc stâncos de formă neregulată, de aproximativ 27 km lungime pe axul sau cel mai lung. Suprafața sa prezintă un mare crater, numit Stickney după numele de familie al soției lui Asaph Hall, rezultatul unei ciocniri cu un alt obiect cosmic care ar fi putut să distrugă acest satelit.

Orbita este aproximativ circulară, cu raza de aproximativ 9377 km, respectiv mai puțin de 6000 km de suprafața marțiană, fiind satelitul cel mai apropiat de o planetă primară din tot sistemul solar. Perioada orbitală este de 7 ore și 39 minute.

Specialiștii au dorit să determine structura internă a satelitului. Pentru aceasta au fost studiați parametrii gravitaționali în comparație cu alţi sateliți. Culmea este ca oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că Phobos este gol pe dinăuntru. Această concluzie poate să fie explicată prin două modalități, fie satelitul este un asteroid capturat de forța gravitațională a lui Marte, sau pur şi simplu este de origine artificială.

Nu trebuie să uităm teoria astrofizicianul rus Iosif Şlovski, care în anul 1959 susținea că Phobos este de origine artificială şi pe interior este gol. Iată că această teorie se confirmă după mai bine de 50 de ani, fapt care poate să ne facă să gândim că ar putea fi o navă extraterestră care supraveghează o planetă care ascunde atâtea mistere.

Loading...

loading...