PETRU CULIANU, ASASINAT RELIGIOS?

În 21 mai 1991, de ziua Sfinților Constantin și Elena, într-o toaletă a Universității Chicago a fost găsit împușcat Ioan Petru Culianu, discipol al lui Mircea Eliade. A fost împușcat în cap cu o Beretta 25. Asasinul a tras dintr-o cabină a toaletei alăturată.

Culianu avea 41 de ani și era profesor de istoria religiilor. Crima s-a produs după ce susținuse o prelegere. Despre moartea sa s-a spus că este o execuție tipic KGB. Jurnalistul american Ted Anton scria, toaleta ca loc al execuției nu a fost aleasă întâmplător. Ea reprezintă un loc impur, este un simbol al umilirii. Este cel mai profan loc în care poți să-ți sfârșești viața.

FBI-ul a anchetat cazul, dar ucigașul nu a fost găsit. Anchetatorii au mers pe mai multe piste. Securitate îi inventase o orientare homosexuală. O altă pistă a fost aceea a unui asasinat politic ordonat de o mișcare neolegionară. O a treia pistă a fost polița de asigurare de 150000 dolari.
Petru Culianu s-a făcut cunoscut nu numai prin activitatea universitară, dar și prin cunoașterea unor tehnici de divinație, prin care îi convingea pe studenți că totul este în minte.

Era un critic acerb al regimului de la București, motiv pentru care primea telefoane și scrisori de amenințare. Culianu deținea privilegiul de a fi executorul testamentar al operelor nepublicate de Mircea Eliade. Avea în plan să scrie o enciclopedie a magiei, dar totul a fost curmat brusc.
Culianu a părăsit România, în anul 1971, fără să-și anunțe nici măcar familia care se afla la Iași. A plecat cu o bursă în Perugia, Italia. La un moment dat, a vrut să se călugărească și să rămână la o mănăstire din Appia.

Pentru că i se terminase bursa și nu dorea să se întoarcă în România, dă un concurs și devine asistent al marelui profesor de religii Ugo Bianchi din Milano. Astfel începe ascensiunea lui Culianu. Obține un doctorat la Sorbona, iar în anul 1978, îi trimite lui Mircea Eliade o scrisoare în care îl ruga să-i acorde un interviu.

Loading...

Între cei doi se naște o strânsă prietenie și Culianu decide să rămână la Chicago, unde va deveni profesor. Revenind la asasinarea sa, FBI-ul a cerut colaborarea autorităților române în anchetarea acestui caz. Acestea au refuzat colaborarea. Ted Anton, jurnalistul american care a efectuat o are propria variantă cu privire la răspunsul la întrebarea de ce a fost ucis Culianu.

Petru Culianu luase distanță de grupul de legionari din Chicago și de ideile lor. Dorea să se căsătorească cu o evreică și chiar să treacă la mozaism. Ted Anton avansează ideea că avem de-a face cu un asasinat religios, produs în ziua Sfinților Constantin și Elena.

PETRU CULIANU

Culianu a studiat Kabbala, a scris despre viața după moarte, despre călătorii în lumea de dincolo. Pe măsură ce se maturizează, științele iudaice îl obsedează și începe să se distanțeze de ideile mentorului său Mircea Eliade, cu privire la evrei. În anul 1988, a vrut să se mute în Israel împreună cu logodnica lui care era evreică.

Înainte să fie asasinat, Culianu a scris într-un articol, România de azi e o tragică risipă de timp, oameni și energie. Mai mult, cu o lună înainte să fie asasinat, l-a invitat pe regele Mihai la Chicago și a avut grijă să mediatizeze vizita celui mai detestat om de legionari. Multe întrebări despre moartea lui Culianu și niciun răspuns.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și