Descopera

Petrolul nu provine din materie organică, iar zăcămintele se refac singure

Cărțile de specialitate ne învață că petrolul este un combustibil fosil, care s-a format în urma dizolvării materiei organice. Din acest motiv, în viitor, acesta se va consuma și omenirea va rămâne fără o resursă vitală în dezvoltarea sa.

Aceasta teorie este cea clasică, învățată de toată lumea la școală, dar în ultima perioadă apar noi teorii din cele mai bizare cu privire la aurul negru.

Petrolul nu se va termina niciodată și este o resursă care se regenerează singură. Această ipoteză este de-a dreptul fascinantă, dar în ultimii anii, petroliștii au observat că puțurile de petrol care erau considerate goale au început să se umple. Acest proces este unul fantastic și greu de înțeles și de cei mai mari oameni de știință.

Cu toate acestea, au existat anumite voci, printre care și chimistul Dmitri Mendeleev, autorul tabelului periodic al elementelor, credea că petrolul reprezintă nu o substanţă formată în urma putrezirii plantelor şi animalelor ce au trăit cândva pe Terra, ci un material primordial, născut în străfundurile planetei, ce erupe constant către suprafaţa acesteia, precum magma vulcanilor.

Pornind de la ideea lui Mendeleev, omul de știință rus Mihail Lomonosov susține că deocamdată există două teorii cu privire la formarea petrolului, prima este cea organică și cea biogenică.

În cazul oraşului Groznîi, capitala Ceceniei, lucrurile par chiar mai ciudate. Exploatarea petrolului a început aici în 1897. Până în 1960, când zăcământul a fost considerat epuizat, s-au extras nu mai puţin de 100 milioane tone petrol brut. Spre surprinderea geologilor, în ultimii ani petrolul a început efectiv să ţâşnească din pământ, iar localnicii îl adună cu găleţile.

Situaţia s-a repetat şi în cazul bazinului petrolifer Eugene Island, din largul Coastei Louisianei, SUA. Rezervele de aici au fost considerate epuizate, dar în ultimul deceniu mai multe sondaje au arătat că ele s-au restabilit, extracţia atingând niveluri comparabile cu cele din deceniile trecute.

Așadar, dacă de milioane de ani nu au mai murit dinozauri cum este posibil ca petrolul să se regenereze?

 

loading...
To Top