Mistere

petrache lupu
Mistere din Romania

Petrache Lupu și povestea moșului cu barbă albă apărut dintr-un nor alb

2views

Un fapt interesant este ca teofaniile, în ambianta predominant ortodoxa a României (spre deosebire de occidentul catolic, de unde si-a luat Vallée exemplele), privesc totdeauna pe Dumnezeu tatal, pe Iisus, sau poate pe un sfânt masculin, si practic niciodata pe Fecioara Maria.

Explicatia pare îngropata adânc în mentalul colectiv. Din acelasi motiv, si credinciosii altor religii se întâlnesc, în astfel de situatii, cu propriile personaje sfinte. Reproduc în cele ce urmeaza doua cazuri românesti care pot fi (si au si fost) interpretate atât în cheie religioasa cât si într-una ufologica.

 În ziua de vineri 15 iunie 1935, în jurul orelor 16.00-17.00, Petrache Lupu (1907-1994), cioban de 28 de ani, la doi kilometri de satul Maglavit, a vazut dintr-odata, într-un nor alb, plutind la doua palme deasupra pamântului, un „Mos” cu barba alba. „Mosu” i-a transmis povete menite sa-i aduca pe oameni pe „drumul cel bun al credintei” deoarece, în special, avorturile si parasirea copiilor nou-nascuti au luat în zona o amploare fara precedent. În caz de neascultare, asupra lor urmau sa se abata mari necazuri. Interesant este ca acel „Mos” a disparut într-un „nor patrat”. Întrucât, din timiditate, Petrache Lupu nu a transmis mai departe mesajul primit, peste o saptamâna, în acelasi loc, „Mosul” i s-a aratat din nou, mustrându-l aspru. Acum, ciobanul s-a dus la preotul satului marturisindu-i cele întâmplate.

 Vestea s-a raspândit ca fulgerul, ajungând si la Bucuresti, unde Pamfil Seicaru, cel mai influent gazetar român dintre cele doua razboaie mondiale, a facut o campanie puternica de presa în jurul cazului. A început un pelerinaj în care, dupa unele aprecieri, în anul care a urmat, s-au perindat circa un milion de oameni, multi dintre ei vindecându-se de diverse betesuguri.

 Au urmat si alte miracole. Dupa cum relata presa vremii, în ziua de 15 august 1936, de Sfânta Marie Mare, la ora 09.00 dimineata, deasupra Maglavitului, Soarele luase parca „o forma de armonica”, pe suprafata sa trecând numeroase fulgere. Acest fenomen a durat circa 8-10 minute, în prezenta a doua sute de mii de pelerini care au urmarit în genunchi, înfricosati, straniul fenomen ceresc. Sa fi fost un „dans al Soarelui” ca cel de la Fatima?

Loading...

 Un alt eveniment miraculos s-a petrecut pe 29 august 1935, în satul Parepa-Rusani (50 km nord de Bucuresti). Asa cum scria Maria Petre (1923-1996), în memoriile ei, ea avea atunci doar 12 ani si, alergând spre casa, a vazut pe cer „ca un val de vata alba, care parca alerga odata cu mine, si nu numai atât, ci parca si cobora anume dupa mine si spre mine. Eu m-am oprit din fuga si m-am uitat în jur: tot cerul era albastru si senin, fara de niciun alt nor în afara de acesta alb, care chiar cu adevarat spre mine cobora!”

 Speriata, a început sa fuga si mai tare catre casa, dar „norul” s-a apropiat de ea si a cuprins-o… „Am cazut în genunchi, moarta de frica, tremurând si scâncind; cred ca am plâns de-a binelea!” În fata copilei statea un barbat luminos, cu ochi albastri si barba alba. „Avea o fata de-o blândete nemaivazuta. Era cu totul si cu totul îmbracat în albul acelui nor, înconjurat de îngeri si de porumbei care zburau”. Apoi, un glas blând i-a vorbit fetei: „Nu te teme, fiica , Eu sunt  si te-am ales sa spui oamenilor Cuvântul Meu”.

 Cu o alta ocazie, ea a spus ca fusese „un stâlp de nori albi-argintii… un tunel de nori albi stralucitori si mii de îngeri se vedeau pâna în strafundul cerului… Acolo, în înaltime, lumina ceva ca Soarele, dar Soarele era în alta parte… Acel soare nou cobora încet, încet prin tunel spre mine si ce vad? Era ceva care se apropia de mine si avea chipul unui om de lumina, care mi-a vorbit cu glas blând… Tatal Ceresc mi-a spus ca mari necazuri se vor abate peste România, daca poporul nostru nu se va pocai: un razboi mare, cutremure, inundatii, seceta, foamete, boli si stapânirea ruseasca…”.

 În exemplele de mai sus, am interpretat presupuse miracole religioase în termeni ufologici. Dar în România exista si cazuri în care, aparente întâlniri OZN contin elemente religioase. Voi evoca mai jos doua dintre acestea.

Revista Magazin

loading...