Peștera Urșilor, lucruri mai puțin cunoscute despre Perla din Apuseni

Peștera Urșilor, denumită și Perla Munților Apuseni, este un obiectiv turistic, care trebuie vizitat măcar o dată în viață. Pe lângă frumusețea sa incredibilă, Peștera Urșilor ascunde numeroase secrete și lucruri extrem de interesante.

Peștera Urșilor, scurt istoric

Istoria recentă a acestui monument natural a început în 1975, când un miner a descoperit-o din întâmplare. Peștera Urșilor se află în Chișcău din Munții Apuseni și de când a fost descoperită și până în prezent a fost un magnet atât pentru turiști, cât și pentru speologi.

Imediat după descoperirea sa, peștera a fost supusă unor cercetări amănunțite, după care, în 1980, a fost deschisă publicului larg.

Descriere

Peștera este compusă din patru galerii principale: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviţă, Galeria Lumânărilor şi Galeria Ştiinţifică. Trei galerii sunt deschise publicului sau turiștilor, în timp ce Galeria Științifică este destinată doar speologilor profesioniști, pentru că acces se face printr-un puț strâmt și lung de 30 de metri. Pentru accesul în acea galerie este nevoie de echipament special.

Are o lungime de 1.500 metri şi este compusă din galerii aflate pe două nivele (galeria superioară lungă de 488 metri, aceasta este destinată turiştilor) si cea inferioară cu o lungime de 521 m, pentru cercetări ştiinţifice. Apa a fost cea care a modelat calcarul care seamănă cu marmura din peşteră. Cu o răbdare care se măsoară în zeci de mii de ani, a sculptat stalactite şi stalagmite cum rar ai ocazia să mai vezi altundeva.

Loading...

Peștera Urșilor, după cum îi spune și numele, ascunde numeroase fosile ale ursului de cavernă (Ursus Spelaeus). Specialiștii ne informează că această specie de urs a dispărut în urmă cu mult timp, motiv pentru care peșterii îi crește valoarea din punct de vedere științific. Acest tip de urs era mult mai mare decât ursul care trăiește în ziua de astăzi prin munții și pădurile din România. În urma cercetărilor, nu s-a putut stabili cauza pentru care ursul de cavernă a dispărut, dar se presupune că dimensiunea sa impresionantă a contribuit decisiv la extincția speciei.

Legenda urșilor de cavernă

Una dintre cele mai impresionante legende, care s-a născut în jurul acestei peșteri este cea care spune că în urmă cu foarte mult timp, în peșteră trăiau peste 140 de urși. Într-o zi, o stâncă imensă a blocat gura de acces a peșterii și urșii au rămas captivi.

Pentru că erau de dimensiuni foarte mari, peste 4 metri înălțime în două labe și cu o greutate de peste 1000 de kilograme, urșii au început să se atace între ei. Motivul era pentru că nu mai aveau cum să iasă din peșteră și erau înfometați. În cele din urmă, urșii s-au omorât între ei și ultimul, masculul cel mai feroce, a murit și el de foame.

pestera ursilor

Nu se cunoaște izvorul acestei legende și nici cât de reală este, dar există un sâmbure de adevăr în toată această poveste pentru că în Galeria Științifică s-au descoperit oseminte de urs. Dacă în prezent, accesul în această galerie se face printr-un tunel strâmt și lung de 30 de metri este imposibil să credem că un urs de o tonă putea trece prin acest tunel. Este limpede că în trecut a existat o altă cale de acces, care într-un fel sau altul a fost astupată.

O altă legendă locală spune că înainte ca urșii să trăiască în peșteră, ea era regatul dragonilor. Se pare că această legendă își are originile cu mii de ani în urmă, ceea ce înseamnă că Peștera Urșilor a fost cunoscută de oamenii din zonă încă din cele mai vechi timpuri.

Localizare Peștera Urșilor

Poţi să ajungi până la Peştera Urşilor cu maşina. Accesul se face de pe drumul naţional E79 din localitatea Sudrigiu. De acolo se urmează drumul naţional 763 până în localitatea Chişcău.

Coordonatele GPS: 46.556610, 22.569993 (46°33’23.8″N 22°34’12.0″E).

Orar și taxă de acces

Peștera se poate vizita de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:00. De reținut este faptul că lunea peștera este închisă. Taxa de acces este de 10 lei de persoană, pentru fotografii se plătesc 15 lei, iar pentru filmare este nevoie de 25 de lei.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și