Mistere din Romania

PEȘTERA MOVILE, UN MARTE SUBPĂMÂNTEAN

Pământul are puține locuri ferite de un atac nuclear. Unul dintre ele se află în România. Peștera Movile, Dobrogea, este complet izolată de exterior.

Peștera a fost studiată și de cercetătorii de la NASA, care au concluzionat că în cazul unui atac nuclear peștera ar scăpa neatinsă. Este concluzia la care au ajuns acești specialiști.

Peștera are un defect major, are mediu toxic pentru oameni. O lume subterană, ostilă oamenilor, animalelor sau plantelor. Peștera se află la o adâncime de 30 de metri, într-o zonă de movile, lângă Mangalia.

Peștera a fost descoperită accidental, atunci când s-au făcut săpături pentru construcția unei termocentrale, în anul 1986. În prezent, este acoperită cu o placă de beton, mediul din interior fiind toxic, plin de sulf. Peștera a fost numită Marte subpământean.

Peștera are o lungime de 300 de metri și în ea trăiesc peste 200 de specii care s-au adaptat acestui mediu. Acest ecosistem are o vechime de 200-300 milioane de ani.

Dacă viața pe pământ ar fi nimicită, ecosistemul ar putea să existe, pentru că el nu depinde de ceea ce se întâmplă la suprafață. Cercetătorii americani au făcut o paralelă cu planeta Marte, concluzionând că poate exista viață pe această planetă, în condiții ostile.

Este singurul loc din lume în care viața nu se bazează pe compușii carbonului, ci pe compușii sulfului, din cauza aceasta fiind unică în lume.

Singurii care au acces în această peșteră sunt cercetătorii care consideră această descoperire una dintre cele mai importante ale secolului al XX-lea.

Muncitorii care lucrau la construcția termocentralei au forat un puț chiar în mijlocul galeriei, la o adâncime de 20 de metri. Ei au declarat că au văzut pe pereți păianjeni, miriapode, lipitori și scorpioni. Peștera datează din Cuaternar și se află pe Platforma Moesică.

Apa din peșteră are o altă compoziție față de apa fântânilor din apropiere, iar în sedimentele din interiorul peșterii nu au fost descoperiți izotopi radioactivi comuni în solul României, după accidentul de la Cernobîl.

Viețuitoarele din interiorul peșterii sunt depigmentate și nu au ochi, dar înzestrate cu antene lungi și cu alte adaptări mediului cavernicol.

Apa sulfuroasă și termală din peșteră are 21 de grade Celsus și circulă prin canale carstice închise, venind direct din pământ, dintr-o falie profundă.

PE%C8%98TERA MOVILE - PEȘTERA MOVILE, UN MARTE SUBPĂMÂNTEAN

Peștera Movile are un ecosistem care nu depinde de energia solară, caz unic în lume.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top