Mistere din Romania

Peștera Movile, singurul loc din lume în care viața nu se bazează pe compuşii carbonului, ci pe compuşii sulfului

O altă lume închisă în lumea noastră, aceasta este cea mai bună definiție pentru Peștera Movile din Mangalia. În peșteră nu a mai pătruns lumina Soarelui de cel puțin 5,5 milioane de ani și din acest motiv și-a creat propria atmosferă, unde viața s-a dezvoltat după alte principii.

Peşteră a fost descoperită în 1986 şi reprezintă una din cele mai importante peşteri din România. Aceasta a fost descoperită de muncitorii care efectuau lucrări la centrala de la Mangalia. Din pură întâmplare, muncitorii au descoperit un puț, care duce spre o galerie, în al cărei capăt se află un lac cu apă sulfuroasă.

Din punct de vedere geologic peştera este aşezată în Platformă Moesica şi datează din Cuaternar. Având o lungime totală de 300 de metri este considerată relativ mică, având pasaje înguste ce alcătuiesc un labirint de galerii joase, de 1-2 metri, cu profil rotunjit, săpate în călcare oolitice şi lumaselice sarmatiene.

În 1996 , peştera este luată în vizorul NAŞA care împreună cu cercetătorii romani lucrează la peşteră, interesul fiind maxim , asemănarea cu fosele vulcanice de pe MArte fiind evidenţa. Odată lucrările terminate cercetătorii romani au fost „furaţi” de NASA.

Această peșteră este o lume aparte, care s-a dezvoltat aparte de a noastră. Pentru că nu au mai pătruns razele Soarelui de mai bine de 5,5 milioane de ani, în Peștera Movila s-a creat un altfel de mediu, cu o atmosferă proprie. Conform specialiștilor, aici nu ar fi trebuit să existe viață pentru că atmosfera are la bază sulful și în aceste condiții nicio vietate nu ar supraviețui. Dar lucrurile stau cu totul invers, pentru că speologii au descoperit 35 de specii adaptate sa traiască la un mediu fără oxigen, într-un ecosistem vechi de 200- 300 de milioane de ani.

Această descoperire a fost una de răsunet mondial pentru că a schimbat pentru totdeauna perspectiva asupra vieții extraterestre. Specialiștii NASA au sugerat întotdeauna că viața extraterestră are nevoie de condiții similare cu cele de pe Terra pentru a se dezvolta. Mai mult de atât, au fost căutate și examinate planetele similare cu Terra, dar ecosistemul din Peștera Movila contrazice din temelii această teorie.

loading...

Viața poate exista sub multe forme și nu are nevoie de lumină, căldură sau oxigen pentru a se perpetua. Viața va găsi întotdeauna o cale pentru a se adapta și a exista în cele mai aprige condiții.

Din motive lesne de înțeles, peștera a fost închisă cu o poartă de beton, iar accesul este permis doar speologilor. Peștera Movila este un unicat pe Terra și trebuie protejată pentru ca viața sub altă formă să poată exista în continuare în acesy ecosistem ciudat.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top