The news is by your side.

Peștera Movile, lumea misterioasă care a fost sigilată acum 5,5 milioane de ani

0

În anul 1986, în România, a avut loc una dintre cele mai spectaculoase descoperiri ale secolului al XX-lea, Peștera Movile.

Caverna este unică în lume datorită sistemului de chemosinteză prin care organismele au supraviețuit, în lipsa oxigenului, prin oxidarea unor substanțe minerale. Cercetătorii de la NASA au comparat acest mediu cu cel de pe planeta Marte.

Peștera Movile are o vechime de 5,5 milioane de ani. Cei care s-au aventurat în interiorul ei au fost șocați de aerul cald și plin de gaze toxice. Cu toate acestea, locul este plin de viață, scorpioni de apă, viermi, păianjeni, lipitori, microbi necunoscuți, sunt doar câteva din cele 200 de specii identificate, 33 fiind noi pentru oamenii de știință.

Toate creaturile descoperite sunt albe, lipsite de pigmenți. Majoritatea speciilor nu au ochi, în schimb, au antene și picioare lungi. Toată această lume există datorită bacteriilor care există în apele din peșteră, fiind singura sursă de hrană.

Acum 5,5 milioane de ani, calcarul a căzut și a sigilat peștera. Speciile prinse captive s-au adaptat noului mediu de viață.

Un cercetător britanic care a vizitat peștera declara, dacă un război nuclear ar mătura viața de pe pământ, acest ecosistem ar fi un supraviețuitor.

Peștera are o lungime de 200 de metri, galeriile având o înălțime de până la 2 metri. Au fost descoperite peste 200 de specii care s-au adaptat la un mediu lipsit de oxigen. Este un ecosistem unic care nu depinde de ceea ce se întâmplă la suprafață.

Extrapolând această descoperire, specialiștii consideră că pe planeta Marte ar putea exista viață, în peșterile vulcanice, după modelul Movile.

Peștera-Movile Peștera Movile, lumea misterioasă care a fost sigilată acum 5,5 milioane de ani

Peștera Movile este singurul loc din lume în care viața nu se bazează pe compușii carbonului, ci pe cei ai sulfului. Indiferent de anotimp, în peșteră este o temperatură constantă de 20 de grade Celsius.

Peștera se află la o adâncime de 21 de metri și prezintă două galerii pe două nivele, unul fiind uscat și celălalt submers.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și