Mistere

Mănăstirea Cetățuia
Mistere din Romania

Peștera de la Mănăstirea Cetățuia, un blestem misterios de sute de ani

3views

În anul 1680, o echipă de muncitori care efectua lucrări la Mănăstirea Cetățuia din Iași a făcut o descoperire remarcabilă. Sub mănăstire au descoperit un zid enorm. A fost anunțat domnitorul Duca Vodă care s-a prezentat la mănăstire și a dispus spargerea zidului.

După zid, se întindea o peșteră cu o lungime de 100 metri și cu o înălțime de 20 metri. În mijlocul peșterii era un sanctuar cu însemne ciudate, indescifrabile. De-a lungul peșterii erau așezate cranii și oseminte.

Într-un colț al peșterii au fost descoperite mai multe pietre funerare. Pe una dintre ele era scris că cine va profana acel lăcaș va fi blestemat pe viață. Duca Vodă decide ca peștera să fie loc pentru ascunderea averilor boierești.

Peste trei ani, în anul 1683, Duca Vodă este luat prizonier și dus în Polonia, unde a fost aruncat într-o închisoare. Noaptea scrijela pe pereții închisorii semne indescifrabile și vorbea într-o limbă necunoscută. Moare în chinuri groaznice din cauza unei boli necunoscute.

Pe tronul Modovei se urcă Ștefan Petriceu, care supărat fiind că nu găsește averea lui Duca, dispune ca o parte din peșteră să fie distrusă. La două luni de la această întâmplare, Petriceu este nevoit să se retragă în Polonia, din cauza cazacilor care atacaseră Moldova unde va muri în condiții misterioase.

Loading...

Dumitrașcu Cantacuzino este pus pe tron de către turci. Și acesta este atras de mirajul peșterii, unde descoperă niște cufere cu galbeni. La scurt timp, este chemat la Constantinopol, unde se duce fără galbeni. Este batjocorit de sultan și va muri pe străzile orașului.

În anul 1912, primar al Iașului era Gheorghe Botez care vinde documentele aferente peșterii lui Matei Cantacuzino, avocat. Gheorghe Botez se retrage la București unde va muri din cauza unei bombe artizanale.

Matei Cantacuzino împreună cu fiul său Vasile au coborât în peșteră și timp de trei zile au cercetat fiecare centimetru al peșterii. Pentru că descoperise o cantitate importantă de monede de aur și bijuterii, decide să zidească peștera, mai ales că primul Război Mondial se apropia cu pași repezi.

În anul 1916, în timp ce se reîntorcea la Iași, Vasile Cantacuzino moare într-un accident feroviar alături de alte 1000 de persoane. La auzul veștii, tatăl său, Matei Cantacuzino, înnebunește.

La scurt timp îi mor părinții și soția. Matei Cantacuzino va muri în anul 1925. După moartea sa, bunul său prieten, Alexandru Constantin Cuza, nepot al lui Alexandru Ioan Cuza, descoperă în casa lui Cantacuzino peste 200 de monede de aur.

Decide să-l contacteze pe Nicolae Iorga pentru a-l ajuta să intre în posesia comorii din peșteră. Loja masonică din Iași se opune și hotărăște să-l contacteze pe Adolf Hitler care era lider al Partidului Muncitoresc German Național Socialist.
Vorbește de câteva ori la telefon cu Hitler informându-l despre comoara din peșteră. Hitler și-a arătat disponibilitatea de a veni la Iași și de a-l cunoaște pe Cuza.

Vizita nu s-a realizat, dar Cuza i-a trimis lui Hitler câteva plăcuțe descoperite în peșteră. În anii 50, intrarea în peșteră a fost zidită.

loading...