Take a fresh look at your lifestyle.

Pestele Luna, un mister al naturii

Unul dintre cei mai ciudați pești din lume poartă numele dePeştele Lună” sau Mola mola. Este un exponat care poate măsura până la 4 metri lungime, având o greutate de aproximativ 2 tone. Peștele Luna este extrem de rar şi se găseşte cu preponderenţă în apele călduţe ale oceanelor.

Are o formă rotundă, de aici şi denumirea sa de Peştele Luna, corpul fiind turtit precum un disc aplatizat. Pielea sa este destul de groasă, circa 15 cm şi este dotat cu două aripi din care vâslește cu greu. Ochii sunt relativ mici şi amplasaţi pe fiecare parte laterală a capului, buza superioară este turtită, iar coada se aseamănă cu un volan ataşat direct pe corp. Înotătoarele  dorsale sunt amplasate mult spre spate, şi se aseamănă cu o pereche de lame uriașe ținute drepte în sus şi în jos.

Peştele Luna este un exponat foarte rar, cu toate că femela când se reproduce depune peste 3 milioane de icre. Speranța să de viaţă este relativ mare, poate ajunge şi până la 100 de ani. Se hrăneşte în special cu meduze, plancton şi peştişori, muşcând cu dinţii ascuţiţi bucăţi din pradă. Înoată pe orizontală, fapt ce îl ajută să scape de paraziţii de pe corpul său. Peştele Luna este foarte lent, dar atunci când îi este pusă viaţa în pericol începe să sară cu uşurinţă din apă.

În anul 2012 un scafandru, Daniel Botelho, a avut norocul să se întâlnească cu un Mola mola  şi l-a fotografiat. Imaginile au făcut senzaţie îndată ce au fost publicate. Botelho susţine că a fost urmărit de un Peşte Luna imens, cauza pentru care a reuşit să-l imortalizeze.

Câteva exemplare pot fi admirate la Acvariul din Geneva (Italia), Acvariul din Barcelona (Spania) şi la Acvariul Monterrey Bay, din California, unde în dreptul Peştelui Luna stă scris căa fost inventat de un creator nebun„.

Loading...
loading...