PERSONALITATI CARE AU MURIT IN SARACIE SI ANONIMAT

PERSONALITATI CARE AU MURIT IN SARACIE SI ANONIMAT

Emil Racoviţa a fost primul roman care a ajuns în Antarctica. A fost zoolog, biolog, botanist, speolog. A explorat peste 1200 de peșteri din Europa și Africa. A absolvit Facultatea de Ştiinţe de la Sorbona. În anul 1897 este ales să participe la o expediţie în Antarctica, care a durat doi ani.

La expediţie a participat și Amundsen, ca ofițer secund al vasului Belgica, cel care în anul 1911, avea să cucerească Polul Sud. La bordul vasului au fost încărcate peste 40 de tone de alimente, pentru doi ani.

După o înaintare de 90 de mile, vasul a fost prins ca într-o menghină în blocurile de gheață. Echipajul a decis să rămână la pol pe timpul iernii. Alimentele erau raţionalizate, era fig, condiţiile de viața erau la limita existenței.

Ca să scape cu viața, echipajul decide să taie banchiza. Aveau la dispoziție două tarnocoape, șase lopeţi, doi pioleţi și șase fierăstraie. După o lună, echipajul a eliberat vasul Belgica. După doi ani, vasul ancora în locul de plecare. Regele i-a numit pe toți membrii echipajului cavaleri de onoare ai Ordinului Leopold.

În anul 1947, Emil Racoviţa, profesor universitar, a fost dat afară de la universitate și pribegea pe străzi înfometat și îmbrăcat în haine sărăcăcioase. A murit la scurt timp, într-o sărăcie lucie.

Traian Vuia, un geniu al aviaţiei

A fost îngropat fără ca măcar familia lui să fie anunțată. A fost un pionier al aviaţiei mondiale. În anul 1906, a realizat primul zbor autopropulsat, cu un aparat mai greu decât aerul.

Petru Groza a fost prieten bun cu Traian Vuia. Într-un discurs pe care l-a ținut, Petru Groza a vorbit despre prietenia lor care a început în anul 1905, în Germania.

Sărăcia

De-a lungul timpului, cei doi au păstrat legătura, dovada fiind corespondenta dintre cei doi. În anul 1948, Traian Vuia trăia la Paris, sărac și foarte bolnav. A fost adus adus în România de Petru Groza. A murit în anonimat și sărăcie.

Ştefan Luchian, pictorul florilor

A murit sărac, dar și măcinat de o boală cumplită, scleroza multiplă. La vârsta de 31 de ani, apar primele simptome ale cumplitei boli. Durerile erau cumplite, nu se mai putea mișca. Pentru că nu mai putea mișca mâinile, a cerut ca pensula să-i fie legată de încheietura mâinii.

Nicolae Tonitza l-a vizitat înainte să moară. El spunea, am fugit și am plâns ca un copil, după ce am văzut zbuciumul în faţa durerii a marelui pictor.

CATEGORIES
Share This
>