Descopera

PERSEIDELE SAU LACRIMILE SFÂNTULUI LAURENȚIU

Perseidele sau ploaia de meteori este asociată cu cometa Swift-Tuttle. Numele acestei ploi este dat de locul de unde apar, numit radiant și care se află în constelația Perseu.

Fluxul de corpuri este numit Perseide și se întinde de-a lungul orbitei Swift-Tuttle. Acest nor este constituit din particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei de-a lungul orbitei.

Această ploaie de meteori a fost observată, în mod regulat, pe o perioadă mai mare de 2000 de ani. Ploaia mai este numită și Lacrimile Sfântului Laurențiu, această asociere având legătură cu mucenicia acestuia sărbătorită pe 10 august.

Cometa care a dat naștere acestui roi este Swift-Tuttle al cărui nucleu are un diametru de 10 kilometri. Cea mai recentă trecere a sa la periheliu a avut loc în anul 1992. Periheliu înseamnă distanța minimă dintre Soare și Pământ.

Ploaia atinge apogeul între 9 și 14 august. Rata meteorilor poate depăși 60 pe oră, maximul fiind de 110. Din cauza orbitei cometei Swift-Tuttle, Perseidele sunt mai vizibile în emisfera nordică. Maximul acestei ploi va fi pentru anul 2016, în noaptea de 12 august.

Meteorii au dimensiuni asemănătoare particulelor de nisip, un diametru de 1 mm. Aceste particule se află la o distanță de o sută de kilometri față de Pământ.

În călătoria lor prin cosmos, particulele ating o viteză de 200000 km/h. Apropiindu-se de Pământ, întâlnesc un obstacol, atmosfera noastră.
Fricțiunea cu atmosfera este atât de mare, încât meteorul va atinge temperatura de 1500 grade Celsius.

loading...

PERSEIDELE - PERSEIDELE SAU LACRIMILE SFÂNTULUI LAURENȚIU

Perseidele dau naștere unui spectacol extraordinar care poate fi văzut cu ochiul liber.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top