Descopera

Peripetiile porumbului prin lume

Porumbul, atât de cunoscut şi de apreciat în America cât şi în Europa, a dat naştere la foarte multe controverse în rândul oamenilor de ştiinţă, atunci când vine vorba despre originea sa. Se ştie că porumbul creşte doar unde este semănat iar porumbul a apărut în Lumea Nouă dar unii cercetători au demonstrat că porumbul era cunoscut şi în Lumea Veche mult înainte de expediţiile din secolul al XV-lea care au legat Europa de America.

Printre alte dovezi, numeroase scrieri atestă existenta porumbului în Africa orientală cu mult înainte de sfârşitului secolului al XV-lea. Dar nu se cunosc originile sale pentru că porumbul a fost cultivat cu mult timp înainte de sosirea europenilor în Africa. În vestul continentului african, locuitorii cunoşteau porumbul de foarte multă vreme iar când au fost întrebaţi de provenienţa sa aceştia arătau cu mâna spre deşertul Sahara.

Şi mai uimitoare sunt dovezile că porumbul a fost cultivat şi în Asia cu mult timp înainte de sosirea lui Columb în America. Numeroase sculpturi din templele din India, ce datează de prin secolul al XI-lea înfăţişează știuleții de porumb ce erau aduşi ofranda zeităţilor.

 Nici până în prezent nu s-a stabilit originea porumbului, cu toate că cei mai mulţi oameni de ştiinţă cred că se trage din Lumea Nouă. Şi dacă este adevărat atunci nu avem cum să nu ne întrebam dacă Cristofor Columb a descoperit America sau acest continent era cunoscut cu mult timp înainte?

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top