PERCY FAWCETT și orașul de aur niciodată descoperit

Percy Fawcett a fost unul dintre cei mai mari exploratori britanici. Viața sa a fost plină de aventuri, el fiind primul alb care a venit în contact cu triburi izolate din Amazonia. Filmul Indiana Jones este inspirat din viața lui Fawcett.

În anul 1906, Royal Geographical Society îi propune lui Fawcett să ia parte la o expediție în Amazonia. Fawcett va petrece 18 luni în regiunea Mato Grosso. În anul 1912, Fawcett lansează teoria conform căreia în imensitatea și sălbăticia junglei amazoniene există un oraș secret despre care susținea că are străzile pavate cu aur și argint și ar fi aparținut unei civilizații extrem de avansate.

Într-o scrisoare pe care i-a scris-o fiului său, vorbea despre inscripții pe care le-a descoperit în diferite zone ale Braziliei și în care era descris misteriosul oraș pe care l-a numit Z și despre care spunea că ar putea fi mai vechi decât piramidele egiptene.

El localiza orașul într-o vale izolată din munți, unde ocupa o suprafață de peste 16 km. Conform descrierii sale, casele aveau formă piramidală și semănau cu un templu.

În anul 1920, în timp ce studia mai multe documente la Biblioteca Națională din Rio de Janeiro, Fawcett descoperă un document pe care îl va numi Manuscrisul 512. Acesta fusese scris în anul 1753, de către un explorator portughez care susținea că în regiunea Mato Grosso descoperise ruinele unui oraș pe care îl asemuia cu un oraș din Grecia antică.

Conform descrierii din manuscris, orașul era spectaculos, case impozante cu mai multe etaje pe frontispiciul cărora erau gravate litere care semănau cu alfabetul grecesc, construcții din piatră sub forma unor arcuri, iar pe lacul din apropiere a putut vedea o canoe în care erau doi bărbați cu pielea albă.

Loading...

Fawcett a fost printre puținii cercetători care a considerat manuscrisul ca fiind veridic, cu toate că, mulți confrați de-ai săi l-au considerat ca fiind o fantasmagorie. Ei își bazau opinia pe faptul că într-o regiune amazoniană izolată ar fi fost imposibil să existe o populație ariană cu un asemenea grad de dezvoltare.

În anul 1921, Fawcett împreună cu o echipă pleacă în căutarea misteriosului oraș. La scurt timp, dat fiind pericolele și condițiile excesiv de grele, s-a instalat o stare demoralizatoare. Cu toate că este părăsit de echipa sa, Fawcett hotărăște să continue de unul singur căutările, timp de trei luni.

Căutările s-au soldat cu un eșec total. Acest lucru nu l-a dezarmat. În anul 1925, hotărăște să reia căutările. Expediția va fi finanțată de celebra familie Rockefeller. Alături de el vor pleca în expediție bunul său prieten Raleigh Rimmel, fiul acestuia Jack, în vârstă de 22 de ani și doi brazilieni.

În 25 mai 1925, Fawcett trimite o scrisoare familiei sale în care spune că a ajuns în niște ținuturi necunoscute și de această dată expediția va fi încununată de succes pentru că sunt în apropierea misteriosului oraș Z.

Pentru că de la ultima sa scrisoare trecuse un an, un bun prieten de al său, jurnalistul Albert de Winton, a plecat în căutarea sa. Din păcate, Winton nu s-a mai întors din marea aventură.

Au urmat alte 13 expediții care au avut ca scop căutarea lui Fawcett și a membrilor echipei sale. Peste 100 de persoane au dispărut fără urmă sau și-au pierdut viața.

S-a presupus că Fawcett ar fi fost omorât de indigeni, s-ar fi înnecat sau a murit ca urmare a unei epidemii. Mulți ani mai târziu, în anul 1952, mai mulți indigeni Kalapao, Brazilia, au declarat că mai mulți exploratori care s-au apropiat de satul lor, au fost omorâți pentru că au vorbit urât copiilor.

lostcity

Din apropierea satului au fost recuperate mai multe oseminte, dar familia lui Fawcett a refuzat să ofere probe ADN, situație care a dus la imposibilitatea identificării osemintelor.

Orașul Z rămâne un mister, totuși, în ultimii ani, în jungla amazoniană au fost descoperite vestigii ale unor civilizații ale căror origini și evoluții sunt o mare necunoscută pentru cercetători.

loading...

Comentariile sunt închise.