Mistere

Bizar

Peel Trident, cea mai mica masina din lume

0views

Numărul maşinilor s-a înmulţit dramatic în ultimul deceniu, iar traficul a devenit infernal. Maşinile din ce în ce mai mici, care să consume cât mai puţin şi să fie uşor de întreţinut sunt din ce în ce mai căutate de către cumpărători.

Pentru a satisface cererea, cea mai mică maşină din lume a fost creată undeva pe la mijlocul anilor ’60. Peel P50 avea doar trei roţi, două uşi şi un singur far. Lungimea maşinii era de 137 cm, lăţimea măsura doar 104 cm şi cântărea 59 de kilograme. Era mică şi la propriu, dar şi la figurat pentru că Peel P50 dezvolta 49 cp, fiind dotată cu trei viteze şi atingea viteza maximă de 60 kilometri pe oră. Ciudat este ca Peel P50 nu este dotată cu treaptă de mers înapoi.

Firma producătoare a maşinii se numea Peel Engineering Company şi era specializată în producţia bărcilor de fibră de sticlă. Această firmă reuşise să producă 50 astfel de maşini după care a dat faliment, cu toate că preţul de vânzare a maşinii era de doar 199 lire sterline, adică mai puţin de 1200 lei.

Oamenii de afacere britanici Gary Hillman și Faytsal Khan au reconstituit compania cu acelaşi nume şi au relansat pe piaţa automobilelor cea mai mică maşină din lume. Au intitulat-o Peel Trident şi va fi produsă în ediţie limitată. O astfel de maşină costă 8000 de lire sterline, adică 45.000 lei. Un preţ extrem de mare pentru o maşină atât de mică.

În anul 1997, echipa Top Gear a supus Peel P50 unui test drive. Concluziile au fost interesante pentru că viteza de croazieră depinde în mare măsură de cât mănâncă şoferul la micul dejun.

Loading...

 

loading...