Pedras Parideiras, sau pietrele care nasc alte pietre

Pedras Parideiras, sau pietrele care nasc alte pietre

În munții Freita din nordul Portugaliei, în apropierea localității Castanheira, se află un bloc imens de granit, care dă naștere pietrelor. Acest fenomen geologic rar este cunoscut la nivel local ca Pedras Parideiras, care se traduce prin ”roca care naște”.

Mama rocă este din granit. Pe partea exterioară deține numeroși noduli, în formă de discuri biconvexe, cu dimensiuni cuprinse între 2 și 12 centimetri. Aceștia sunt așa zișii pui de rocă, care printr-un proces geologic îndelungat ajung independenți, adică se desprind de roca mamă.

Procesul nașterii este unul simplu, care se explică din punct de vedere științific. Rocile mai mici sau puii sunt formați din aceleași elemente ca și roca mamă. Singura diferență este că au un înveliș compus din biotit – un fel de mică care are o rezistență mecanică foarte mică. Apa și intemperiile ajută la nașterea noilor pietre.

Geologii susțin că procedeul de naștere este unul foarte simplu. Inițial, apa pătrunde prin crăpăturile pietrei mamă. Atunci când vine frigul, apa îngheață și pur și simplu macină biotita. Este nevoie de foarte multe ierni pentru ca învelișul puilor să se macine complet, pentru ca mai apoi să devină independenți.

Pedras Parideiras aduce fertilitatea

Pentru populația locală, fenomenul de Pedras Parideiras este asociat cu fertilitatea. O legendă locală spune că orice femeie vizitează și pune mâna pe o astfel de rocă, va rămâne însărcinată într-un timp foarte scurt.

Acesta este motivul principal pentru care turiștii vizitează această zonă a Portugaliei. Mai mult de atât, UNESCO a declarat această zonă protejată prin lege și dacă aveți ocazia, este recomandată vizitarea ei.

Stânca care naște ouă

stanca cu oua

Pedras Parideiras nu este singurul fenomen de acest gen din lume. O stâncă ciudată există în China și se spune despre ea că naște pietre în formă de ouă. Aceste așa-numite ouă sunt mai mari decât puii de piatră din Portugalia, având o măsură între 30 și 60 de centimetri în diametru și cântăresc câteva kilograme.

Similar pietrelor portugheze, localnicii cred că aceste ouă de piatră aduc noroc și ajută femeile însărcinate să nască băieți, astfel încât familiile le iau întotdeauna acasă ori de câte ori le găsesc. Există aproximativ 70 de ouă atașate pe stâncă, care se vor desprinde în următoarele decenii.

CATEGORIES
TAGS
Share This
>