Pecunia Non Olet : modul în care Vespasian a taxat urina în Roma Antică

Pecunia Non Olet : modul în care Vespasian a taxat urina în Roma Antică

Pecunia non olet sau „banii nu au miros” este o frază atribuită împăratului roman Vespasian, care în 70 d.Hr. a impus o taxă pe urină.

„Pecunia non olet” este o expresie latină, care sugerează că banii, indiferent cum sunt ei făcuți, nu au miros sau odoare. Nimic mai adevărat decât această expresie celebră, pe care a inventat-o Vespasian și care poartă pe umeri o poveste fascinantă.

Anul celor patru împărați


Sinuciderea împăratului Nero în anul 68 d.Hr. a adus un sfârșit brusc al dinastiei iulian-claudiene care a domnit de la Augustus, omul care a transformat Roma dintr-o republică într-un imperiu.

Fără copii sau moștenitori desemnați, moartea lui Nero a provocat un vid de putere. În mod surprinzător, politicieni și generali romani au profitat de situație, luptând pentru tronul imperial.

Pecunia Non Olet

În ceea ce istoricii au ajuns să numească Anul celor patru împărați , 68-69 d.Hr., patru romani puternici s-au luptat pentru titlul de împărat. Aceasta luptă a dus la un război civil cu patru bărbați care au condus succesiv: Galba, Otho, Vitellius și, în sfârșit, Vespasian.

După ce a învins, ultimului reclamant, Vespasian a preluat puterea și a proclamat o nouă dinastie Flaviană.

Împăratul Vespasian înainte de Pecunia Non Olet


Spre deosebire de împărații de dinaintea lui, Titus Flavius ​​Vespasianus, cunoscut sub numele de Vespasian, nu a făcut parte dintr-o familie nobilă. În schimb, a intrat în serviciul militar și s-a ridicat printre rânduri în mare măsură pe propriul său merit.

Potrivit istoricului roman Suetonius , Vespasian nu a uitat niciodată de unde provine: la festivalurile religioase, bea mereu dintr-o ceașcă de argint mică, care aparținea bunicii sale, și a refuzat să modifice mica casă de la țară , unde crescuse.

Dar, indiferent de începuturile sale, Vespasian a avut o mare problemă: tezaurul imperial a fost epuizat de război și din cheltuielile excesive ale lui Nero.

Într-un fel, soluția pentru necazurile bănești ale lui Vespasian a venit în mod natural, întrucât propriul său tată era un vameș. Așa că a crescut impozitele în tot imperiul.

Istoricul Cassius Dio a menționat că Vespasian chiar a impus taxe grele asupra Alexandriei, Egiptului, în ciuda sprijinului imperial pe care l-a obținut de la aceștia.

Dar încă nu era suficient. Așadar, Vespasian a început să introducă impozite noi – și inedite, și poate neașteptate -. Un articol ciudat pe care Vespasian a decis să-l impoziteze a fost urina umană colectată din toaletele publice.

Urina: o substanță utilă în Roma Antică


După cum se dovedește, urina umană a avut o mulțime de utilizări în Roma Antică. Pentru început, a fost utilizată pe scară largă pentru spălarea hainelor murdare.

Acest lucru se datorează faptului că urina conține uree, care, după 24 de ore se transformă în amoniac. La rândul său, amoniacul este excelent pentru a îndepărta murdăria și grăsimea din haine și a face culorile albe mai albe și strălucitoare.

Pecunia Non Olet

Dar aceasta nu a fost singura utilizare pentru urină. Pe lângă faptul că este un excelent agent de curățare, a fost folosit și de meșterii tăbăcari pentru a produce pieile de animale.

Mulți romani au folosit urină pentru a-și albi dinții și a ajuta la formularea unei paste de dinți improvizate, o practică care a fost urmată de multe culturi din întreaga lume.

Pecunia Non Olet : taxa pe urină a lui Vespasian


Pentru început, urina era colectată din toaletele publice situate în întregul sistem public din Roma – un fel de „canalizare mare” .

Cu toate că nu cunoaștem destul de bine logistica neobișnuită a colecției de urină din Roma Antică, istoricii cred că acest proces a implicat colectarea urinei din toaletele individuale și turnarea acesteia în cuve publice.

În momentul în care era colectată și turnată în vasele publice atunci cei care făceau această muncă trebuiau să plătească o taxă.

În timp ce taxa pe urină l-a ajutat cu siguranță pe Vespasian să acopere unele cheltuieli imperiale, unii oameni au fost împotriva ideii. Cel mai notabil a fost, fiul cel mai mare al lui Vespasian și viitorul împărat (Titus), care și-a exprimat deschis dezgustul.

Pentru a-l convinge pe fiul său că nu are dreptate, împăratul l-a pus să miroasă câteva monede. Atunci l-a întrebat dacă acestea au miros de urină, iar Titus i-a răspuns negativ, dar cu completarea că acestea totuși vin din urină.

Atunci a fost momentul în care Vespasian a rostit pentru prima dată celebra expresie, Pecunia non olet. care se traduce prin banii nu au miros sau banii nu miros.

Din acel moment, sintagma a fost folosită pentru a promova ideea că valoarea banilor nu este afectată de locul sau munca din care provin.

În ciuda originii umoristice ai acestor termeni, nu putem susține că impozitul lui Vespasian nu a funcționat. Conform înregistrărilor istorice se spune că a lăsat visteria romană plină de bani pentru moștenitorii săi.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)