Take a fresh look at your lifestyle.

Pe 11 noiembrie unde seismice au zguduit Terra și nimeni nu știe de ce

În dimineața zilei de 11 noiembrie, chiar înainte de ora 9:30 UT, în jurul lumii se propagau niște unde misterioase. Acestea au fost numite unde seismice și au avut ca punct de plecare o zonă aflată la 20 km de țărmurile Mayotte, o insulă franceză între Africa și vârful nordic al Madagascarului.

Valurile seismice au explodat dintr-o dată și s-au propagat aproape pe tot globul. Ele au fost detectate în Zambia, Kenya și Etiopia. Ulterior au fost simțite în Chile, Noua Zeelandă, Canada și chiar în Hawaii, la aproape 15.000 km depărtare. Cel mai ciudat aspect este că nimeni nu a simțit acest misterios cutremur. El a fost detectat doar de senzorii seismici.

Timp de 20 de minute, Pământul a fost cuprins de aceste unde. Doar o singură persoană a observat semnalul ciudat pe ecranele de seismograf ale Institutului Geologic Survey al SUA. Pentru a atrage atenția, cel care a văzut anomalia a postat o serie de imagini pe Twitter.

Ce a provocat aceste unde?

Imediat după ce imaginile au ajuns pe internet, numeroși oameni de știință s-au sesizat cu privire la aceste unde seismice. Întrebările nu au încetat să curgă, dar răspunsurile s-au lăsat așteptate.

A fost o lovitură de meteoriți? O erupție de vulcan submarin? Un monstru vechi de mare care se ridică din adânc?

„Nu cred că am văzut ceva asemănător”, spune Göran Ekström , un seismolog de la Universitatea Columbia, care este specializat în cutremure neobișnuite.

Loading...

Într-un cutremur normal, tensiunile construite în crusta pământului se eliberează în doar câteva secunde. Aceasta transmite o serie de valuri cunoscute sub numele de „tren de valuri” care emite radiații din punctul de ruptură, explică Stephen Hicks , un seismolog la Universitatea din Southampton.

unde seismice

Prima dată sunt detectate undele P, după care urmează undele S cu o mișcare laterală. Aceste unde au o frecvență înaltă, ceea ce nu a fost cazul acestor unde. Atunci când se produce un cutremur puternic, undele pot înconjura Pământul de mai multe ori, chiar dacă nu sunt resimțite peste tot.

Undele din Mayotte sunt diferite de undele normale ale unui cutremur. Ele au fost numite unde monocrome, care s-au propagat în  zig-zag, dominat de un tip de val care avea nevoie de 17 secunde pentru a se repeta.

„Este ca si cum ai avea ochelari colorati si doar vezi rosu.”, spune Anthony Lomax , consultant independent in seismologie.

Rădăcinile vulcanice ale Mayotte

Bazându-se pe observațiile științifice făcute până acum, tremurul pare să fie legat de un roi seismic care a prins Mayotte din ultima lună. Sute de cutremure au zguduit mica națiune în ultima perioadă, iar cel mai puternic cutremur s-a produs la aproximativ 50 km de țărm.

Cu toate acestea, frecvența acestor șocuri a scăzut în ultima perioadă și în ziua de 11 noiembrie nu s-a produs un cutremur atât de puternic încât să emită unde pe tot globul.

Problema cea mai mare este că specialiștii nu au foarte multe date despre zona respectivă și din această cauză nu se poate dezvolta o teorie precisă. Cu toate acestea există posibilitatea ca în adâncuri să există rădăcinile unui vulcan și acesta să fi produs aceste unde.

Deci, ce provoacă de fapt vibrațiile super-lent la Mayotte? O erupție submarină ar putea produce aceste ciudățenii scăzute, dar dovezile pentru un astfel de eveniment nu s-au materializat încă.

Cele mai multe presupuneri actuale se învârt în jurul rezonanței într-o cameră de magmă, declanșate de un tip de schimbare a subsolului sau  a unui colaps de magmă. Orice este posibil și este limpede că sub fundul oceanului se petrece ceva inexplicabil, încă.

loading...

Comentariile sunt închise.