Mozaic

PAVEL, ULTIMUL CHEMAT DE CHRISTOS

Perioada iunie 2008 – iunie 2009 a fost declarată anul paulin. Se împlineau 2000 de ani de la nașterea Sfântului apostol Pavel. Fără a-l cunoaște direct pe Christos, Pavel este considerat unul dintre întemeietorii creștinismului.

El și-a construit propria viziune despre Christos pe care a împărtășit-o în numeroasele sale pelerinaje. Pavel a fost primul care și-a dat seama că în primul rând, creștinismul trebuie să se adreseze neevreilor, pentru că altfel, ar fi rămas închis într-o sectă. Pe această temă a intrat în conflict cu Petru. Pavel s-a născut în anul  10 e.n., fiind cu 10 ani mai tânăr decât Christos.

El spunea că este din seminția lui Veniamin, după lege fariseu. De la tatăl său a moștenit cetățenia romană. La cinci ani, începe să studieze Biblia. Pavel este considerat cel de al 13 lea apostol. La vârsta de 23 de ani, ia drumul Damascului, dar inevitabilul avea să se producă. El vede o lumină, el se împleticește și cade în mijlocul drumului.

Are puterea să întrebe cine este. O voce îi răspunde, sunt eu, Iisus. Intră în cetate și ți se va spune ce să faci! Pavel este înmărmurit. Constată că și-a pierdut și vederea. Ajunge la cetate, cărat de un măgar și este găzduit în casa lui Iuda.

Mai târziu, Christos îl trimite pe mucenicul Anania să-l binecuvânteze și să îi redea vederea, după care a fost botezat. Pavel va fi decapitat de romani în anul 67 e.n. Pe locul unde a fost executat, a fost ridicată în anul 386 Bazilica Sf. Paul.

Despre Petru se spune că a fost primul chemat. Pavel a fost ultimul. Pentru a înlocui sărbătoarea păgână a lui Romulus și Remus, Biserica a fixat în 29 iunie sărbătoarea Sfinților apostoli Petru și Pavel.

loading...

La trei ani de la moartea sa, în anul 70, Biserica s-a despărţit definitiv de Sinagogă, și a adoptat universalismul paulin. Petru rămâne ca prim Papă și fondator al Vaticanului. Pavel își aşteaptă încă locul, acolo unde biserica creștină ar trebui să i-l ofere.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top