Patru numere importante în iudaism! Care este semnificația numerelor sacre?

Patru numere importante în iudaism! Care este semnificația numerelor sacre?

Semnificația numerelor sacre este descrisă în cărțile sacre. Este posibil să fi auzit de gematrie, sistemul în care fiecare literă ebraică are o valoare numerică specifică, iar echivalența numerică a literelor, cuvintelor sau expresiilor este calculată în consecință.

Dar, în multe cazuri, există explicații mai simple la numerele din iudaism, inclusiv numerele 4, 7, 18 și 40.

Numărul 7

Numărul șapte este incredibil de proeminent în întreaga Torah, de la crearea lumii în șapte zile până la sărbătoarea Shavuotului, sărbătorită în primăvară, ceea ce înseamnă literalmente 7 „săptămâni”. Șapte devine o figură vitală în iudaism, simbolizând încheierea.

Reîncarnarea sufletului

Există sute de alte conexiuni la numărul șapte, dar aici sunt unele dintre cele mai puternice și proeminente:

 • Primul verset al Torei are șapte cuvinte.
 • Sabatul cade în a șaptea zi a săptămânii și în fiecare sabat există șapte oameni chemați pentru citirea Torei (numită  aliot ).
 • Există șapte legi, numite Legile lui Noahide, care se aplică întregii omeniri.
 • Paștele și Sukotul sunt sărbătorite timp de șapte zile în Israel (Leviticul 23: 6,34).
 • Când o rudă imediată moare, evreii stau în shiva  (ceea ce înseamnă șapte) timp de șapte zile.
 • Moise s-a născut și a murit în a 7-a zi a lunii evrei din Adar.
 • Fiecare dintre plăgile din Egipt a durat șapte zile.
 • Menora din Templu avea șapte ramuri.
 • Există șapte sărbători importante în anul evreiesc : Rosh HaShanah, Yom Kippur, Sukkot, Chanukah, Purim , Paște și Shavuot.
 • La o nunta evreiasca , mireasa în mod obișnuit înconjoară mirele de șapte ori sub coiful de nunta ( chupah ) și sunt șapte binecuvântări declarate și șapte zile de sărbătoare ( sheva brachot ).
 • Israelul este sărbătorit pentru șapte culturi speciale pe care le produce: grâu, orz, struguri, rodii, smochine, măsline și date (Deuteronom 8: 8).
 • Există șapte femei numite în Talmud: Sarah, Miriam, Deborah, Hannah, Abigail, Chuldah și Esther.

Numărul 18 – semnificația numerelor sacre

Unul dintre cele mai cunoscute numere din iudaism este 18. În iudaism, literele ebraice poartă o valoare numerică, iar 10 și 8 se combină pentru a scrie cuvântul  chai , ceea ce înseamnă „viață„. Ca rezultat, veți vedea adesea că evreii dau bani în etape de 18 ani, deoarece este considerat un semn bun.

Rugăciunea Amidah este cunoscută și sub numele de Shemonei Esrei , sau 18, în ciuda faptului că versiunea modernă a rugăciunii are 19 rugăciuni (originalul a avut 18).

Numerele 4 și 40 – semnificația numerelor sacre

Tora și Talmudul oferă multe exemple diferite de semnificația numărului 4 și 40.

Numărul patru apare în multe locuri:

 • cei patru patriarhi
 • cele patru neveste ale lui Iacov
 • cei patru tipuri de fii din HagadahaPaștelui

Deoarece 40 este un multiplu de patru, începe să se formeze cu semnificații mai profund semnificative.

În Talmud, de exemplu, o  mikvah  (baie rituală) trebuie să aibă 40 de  mii  de mânere de „apă vie”,  fiind o formă antică de măsurare. În mod ciudat, această cerință pentru „apa vie” se corelează cu cele 40 de zile ale inundațiilor din timpul lui Noe. Așa cum lumea a fost considerată pură după 40 de zile de ploaie, așa este și individul considerat pur după ce a ieșit din apele  mikvahului .

Într-o înțelegere asemănătoare a numărului 40, marele savant talmudic din Praga din secolul al XVI-lea,  Maharal  (Rabin Yehudah Loew ben Bezalel) spunea că numărul 40 are capacitatea de a spori starea spirituală.

semnificația numerelor sacre

Un exemplu este 40 de ani în care israeliții au fost condamnați prin deșert, urmat de cele 40 de zile petrecute de Moise pe muntele Sinai, o perioadă în care israeliții au ajuns la munte ca națiune de sclavi egipteni, dar după aceste 40 de zile s-a ridicat ca națiune a lui Dumnezeu.

Aici este locul în care Mishna clasică  din Pirkei Avot 5:26, cunoscută și sub numele de Etica Părinților noștri, derivă din faptul că „un om la 40 de ani ajunge la înțelegerea absolută”.

Mai mult de atât, Talmudul spune că este nevoie de 40 de zile pentru ca un embrion să se formeze în pântecele mamei sale.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)