Descopera

Patru fapte incredibile despre Univers

Universul este un întreg pachet de secrete, atunci când o teorie se presupune a fi reală, o alta se naște care în mare măsură fie o contrazice sau o completează pe precedenta. Oamenii de știință de pe întreg mapamondul lucrează neîncetat pentru a desluși tainele acestui spațiu imens, dar în fiecare zi noi întrebări fără un răspuns cert se nasc.

Viteza de acceleraţie

Până acum nu multă vreme s-a presupus că Universul a ajuns într-un punct în care viteza de expansiune trebuia să se diminueze considerabil. Această teorie este contrazisă de ultimele descoperiri pentru că magnitudinea luminii provenită din exploziile stelelor de la marginea Universului este mult mai mică decât s-a anticipat. Așadar, viteza de accelerație a Universului crește continuu în condițiile în care ea trebuia să scadă. Acest fapt nu poate fi încă explicat și anumiți cercetători îl atribuie ca fiind o fațetă ascunsă sau nedescoperită a gravitației. Probabil că cu cât Universul de dilată cu atât devine mai puțin dens și astfel accelerația se mărește constant.

Fiii stelelor

În diversele culturi antice se vehicula ideea cum că omul este fiul stelelor. Această afirmație este demonstrabilă în ziua de astăzi, mai ales dacă ținem contul că atomii de fier din sânge, atomii de calciu din oase și atomii de oxigen din plămâni sunt mai vechi decât Pământul și s-au aflat odinioară în miezul unei stele gigantice. Universul când s-a născut au existat doar atomi de hidrogen şi heliu, chiar și în prezent aceşti atomi primordiali constituie 90% din masa sa, și abia apoi s-au format celelalte elemente. Aceste elemente s-au format prin explozia stelelor și astfel a luat viața formă. Pentru a transmuta aceste elemente chimice este nevoie de o temperatură și de o presiune care nu pot fi întâlnite decât înăuntrul stelelor. Elementele astfel formate sunt apoi împrăștiate în spațiu odată cu sfârșitul ciclului de viață al stelei.

Găuri negre

loading...

Găurile negre sunt un fapt în acest Univers. Ele își au locul bine meritat și conform noilor descoperiri o gaură neagră imensă se află chiar în centrul galaxiei noastre. Orice materie intrată într-o gaură neagră nu mai are cum să iasă, nici chiar lumina sau informația. Stephen Hawking sugerează că în cele din urmă găurile negre se evaporă și astfel materia captivă trebuie să devină liberă. Dar, până în prezent, telescoapele noastre nu au detectat nimic atunci când au fost îndreptate către o gaură neagră – regiunile respective sunt lipsite de orice informație.

univers - Patru fapte incredibile despre Univers

Univers finit

De-a lungul timpului s-a născut teoria care susținea că Universul este infinit. Cercetătorii nu pot da un răspuns clar nici în prezent, dar sunt foarte multe voci care spun că această infinitate a Universului de fapt este și ea finită. Dacă nu este infinit şi ar fi să călătorim într-o anumită direcţie, în cele din urmă am ajunge de unde am plecat, pentru că un univers finit ar trebui să fie curbat. Probabil că din cauza curburii s-a născut și ideea de Univers infinit, în orice parte călătorești este aproape imposibil să ajungi în locul inițial.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top