Personalitati

Patriarhul Chiril, țarul Rusiei din prezent

Patriarhul Chiril s-a născut în 20 noiembrie 1946, la Leningrad și este al 16 lea patriarh al Rusiei. Din 27 ianuarie 2009, el ocupă această funcție. Tatăl său a fost preot și pentru activitatea sa religioasă a fost deportat în Siberia.

În anii 70, a fost agent KGB, având numele de Mihailov. Aflându-se la Geneva, a fost implicat într-un accident, rănind grav un colonel rus și pe fiul acestuia. Conducerea KGB a hotărât repatrierea lui. În Rusia există două persoane cu puteri depline.

Este vorba despre Putin și patriarhul Chiril. Între cei doi există o legătură strânsă, ombilicală, au numit-o mulți analiști. Putin l-a susținut ca să ajungă patriarh, iar Chiril i-a întors serviciul, făcând o adevărată campanie pro Putin.

În Rusia, țarul este patriarhul Chiril. Puterea Bisericii Ortodoxe Ruse este absolută. Statisticile arată că 71% dintre ruși merg cel puțin o dată pe săptămână la biserică. Susținerea lui Chiril pentru Putin s-a văzut atunci când  între Rusia și Ucraina a început un adevărat război, dar și atunci când rușii s-au implicat în Siria.

Începând cu anul 2011, patriarhul are birou la Kremlin, la același etaj cu Putin. Mai mult, cei doi sunt parteneri pe pârtiile de schi de la Soci. Despre Chiril se spune că este unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Averea sa se ridică la câteva miliarde de euro. O bună parte din această avere a făcut-o în perioada 1990-2000, prin comerț cu țigări și vin.

Reprezentanții bisericii erau scutiți de taxe și impozite în activitățile de comerț. În acea perioadă era numit mitropolitul tabacului. Mai târziu, s-a orientat în comerțul cu diamante, având mai multe afaceri în Africa. În februarie 2016, patriarhul Chiril a efectuat o vizită istorică în Cuba. Atunci s-a întâlnit cu papa Francisc și cu Raul Castro.

A fost semnată o declarație de reconciliere între cele două biserici. Fostul șef al Securității, Ion Pacepa, a susținut într-un articol faptul că patriarhul Chiril a fost agent KGB pe toată perioada războiului rece. Vizita pe care patriarhul Chiril o va face la București, în 27 octombrie, a luat prin surprindere opinia publică.

Reamintim faptul că anul trecut, patriarhul a refuzat să participe la Marele Sinod Ortodox de la Creta, unde trebuia adoptat un document pentru cei 250 de milioane de credincioși ortodocși din întreaga lume.

Patriarhul Chiril - Patriarhul Chiril, țarul Rusiei din prezent

Dacă promisiunea de a veni la București se va concretiza, putem considera că Putin și-a dat acordul pentru o astfel de vizită. Care sunt ascunzișurile acestei vizite, vom afla în timp.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top