Pate de ficat, adevărul despre cea mai nocivă conservă de pe raft

Conserva de pate este pe departe vedeta dintre conserve. Concureaza mai ales in perioadele de Post cu „sanatosul” pate vegetal. O concurenta acerba intr-adevar, in unul dintre cele mai nocive pateuri de ficat au fost gasite 10 E-uri, iar in ceea ce il priveste pe cel vegetal 12 E-uri. Acum, serios vorbind, cum poti sa te minti ca mananci pate de ficat, cand de fapt el este vegetal.

Cum putem umple o conserva, in cazul in care ea contine pana la maxim 25% ficat?

Principalele doua conditii sunt:

Sa fie gustos ( unde obigatoriu trebuie folosit monoglutamatul de sodiu ) dar si foarte, foarte ieftin. ( toate ingredientele trebuie sa fie la sac ).

Restul de 75% (in cazul fericit pentru ca poate fi chiar 85%) este doar un amestec de substante chimice si grasime, presarat cu multa sare si zahar.

Potrivit unui studiu derulat de catre Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, majoritatea conservelor de pate de ficat contin aditivi, grasimi, sare din belsug si aproximativ un sfert din cantitate ficat de pasare sau porc.
Numarul acestor aditivi variaza de la producator la producator, recordul fiind detinut de un brand care foloseste nici mai mult, nici mai putin de 10 E-uri la prepararea pateului de porc.

,

Pe langa aceasta “bogatie” de E-uri, pateul respectiv mai contine apa din belsug, sorici, slanina, sare, zahar, lapte semidegresat, amidon de grau, sirop de glucoza si ultimul, dar nu cel din urma ingredient, aproape deloc ficat.

Daca vorbim de specialitati cum ar fi pate din ficat de gasca, rata sau vanat, nu va agitati, acesta contine doar 5% ficat de gasca, deci ar putea lejer sa se mentioneze alaturi de agentii alergeni: “Atentie, poate contine urme (fine) de ficat de gasca, rata, mistret, etc”.

Pate de ficat - Pate de ficat, adevărul despre cea mai nocivă conservă de pe raft

„Aceste produse sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional, cea mai mare pondere a compozitiei acestora fiind reprezentata de diferitele grasimi care ne pot afecta buna functionare a ficatului, a sistemului cardiovascular si chiar a pancreasului prin prezenta zaharului, sub diferite forme cum este exemplul dextrozei sau siropului de glucoza, toate acestea avand un indice glicemic ridicat” – Flavia Manole (nutritionist)

Nici pateurile vegetale – consumate in mod deosebit in perioada Postului – nu sunt scutite de adaosul de aditivi cu nemiluita, singura diferenta constand in faptul ca, in loc de grasimi animale, sunt folosite cantitati impresionante de ulei, condimente si “extracte de condimente”, amidon din cartofi si diverse amestecuri dubioase care leaga compozitia ce ni se prezinta la raft ca „pate vegetal cu legume”. Aici puteti gasi un top facut de Protectia Consumatorilor unde o sa gasiti branduri pe care le-ati consumat cu siguranta.www.protectia-consumatorilor.ro

In cazul in care uitam ca ceea ce este facut de noi in casa este mult mai sanatos, am gasit o reteta de pate de ficat de porc pe unica.ro.

Macar aceasta reteta nu contine urme fine:

– de cancer de colon, dat de folosirea nitritului de sodiu (E250)

– de osteoporoza, prin prezenta polifosfatilor (E452) ce afecteaza grav sistemul muscular si nu fac altceva decat sa blocheaze asimilarea magneziului si a fierului in organism

– de cresteri in greutate de care se ocupa slanina, soriciul si amidonul de porumb adunate la un loc, aceste ingrediente constituie adevarate bombe cu ceas.

– de tulburari ale ficatului, afectiuni digestive, dereglari hormonale, cresterea nivelului de colesterol rau, migrene, crampe , reactii alergice din cauza unor E-uri precum E120(carmin), E412(guma guar), E621(glutamat monosodic).

Reteta clasica de pate de ficat de porc


Ingrediente:
500 grame ficat de porc
Un pachet unt gras
Sare, piper
Patru oua fierte tari (pentru cine vrea fara oua, puteti pune mai mult unt mai slab)
O ceapa
Un morcov
O foaie de dafin

Mod de preparare:
1. Se fierb ceapa si morcovul, pana se inmoaie putin. Se adauga foile de dafin, piper si ficatul curatat de pielite. Se acopera cu un capac si se fierbe la foc mic 20 minute. Se scoate ficatul si restul se arunca.
2. Se da ficatul prin masina de tocat, se adauga galbenusurile de la oua si untul si se amesteca bine cu mixerul, pana devine o spuma omogena.
3. Se potriveste de sare si se tine la frigider pana la o saptamana, ferit cat mai bine de contact cu aerul, pentru a nu oxida.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns