Păsările din ziua de astăzi nu sunt decât niște dinozauri care au încetat să mai crească. Această afirmație, susținută de publicaţia franceză Le Monde, presupune compararea, de către oamenii de știință, a craniilor actualelor păsări cu cele ale dinozaurilor.

Specialiștii din cadrul Universităţii Harvard au înaintat o teorie șocantă referitoare la stoparea dezvoltării păsărilor din ziua de astăzi, care seamănă izbitor de mult cu dinozaurii de altădată. Puii dinozaurilor au început să evolueze atât de repede încât s-a produs o alterare genetică, schimbându-se structura lor fizică, iar talia lor a devenit mult mai mică. Aceste schimbări dramatice au făcut ca păsările din prezent să aibă un creier mult mai mare (comparație masă corporală cu volumul creierului) decât strămoşii lor dinozaurii, cât şi aripi.

Un alt aspect definitoriu pentru susținerea acestei teorii se referă la faptul că există 22 de oase care se regăsesc doar la păsări şi la dinozauri. Această asemănare nu poate să fie doar o simplă coincidenţă, sunt de părere cercetătorii. De-a lungul timpului au fost descoperite mai multe fosile de dinozauri ale căror proprietăţi se aseamănă foarte mult cu cele ale păsărilor, dar şi fosile ale păsărilor preistorice care se pot confunda cu cele ale dinozaurilor.

Biologul specializat în evoluţie, Arkhart Abzhanov, cât şi studentul său Bhart-Anjan Bhullar, din cadrul Universităţii Harvard, au utilizat un scaner special pentru a compara craniile păsărilor cu cele ale dinozaurilor.

Am examinat tot felul de cranii de pe linia evoluţionala a păsărilor. Ne-am întors undeva acum 250 milioane de ani în urmă şi am analizat clasa Archosauria, din care s-au format crocodilii cât şi păsările. Obiectivul nostru a fost de a studia craniile tuturor claselor evoluţionale şi a înţelege exact ce s-a întâmplat în decursul evoluţiei„, susţine Abzhanov.

Loading...

În acest sens, rezultatele celor doi specialişti sunt uimitoare. Dinozaurii au suferit foarte multe modificări în timpul evoluţiei lor, iar craniile păsărilor din prezent sunt asemănătoare cu cele ale dinozaurilor din trecut.Când privim păsările, de fapt privim puii dinozaurilor din trecut„, a conchis M. Abzhanov.

loading...