Descopera

PARALIZIA DIN TIMPUL SOMNULUI, MIT SAU REALITATE?

0views

Conform Clasificării internaționale a tulburărilor de somn, paralizia din timpul somnului este o tulburare care este destul de des întâlnită. Este vorba despre imposibilitatea subiectului de a se mișca în perioada de veghe, de dinaintea somnului profund și în perioada când subiectul încearcă să se trezească.

Starea de imobilizare este susținută de halucinații auditive, vizuale, senzații de sufocare, de moarte iminentă.
Această boală a fost studiată încă din antichitate, când specialiștii vremii susțineau că ea se datorează unor forțe necunoscute. Superstițiile și temele mitologice au devenit subiecte de inspiraţie pentru numeroși artiști.
Persoanele aflate în această situație sunt conștiente dar imobilizate. Tonusul muscular dispare, subiectul nu poate striga sau vorbi.

Specialiștii susțin că această boală se manifestă mai ales la adolescenți. În urma unor discuții avute cu subiecții acestor întâmplări a reieșit faptul că în perioada când intervin halucinațiile, un intrus, o persoană străină subiectului stă lângă acesta. Mai mult, subiecții descriu stări de levitație sau de ieșire din corp. Au senzații tactile, de durere, de mirosuri puternice.

Sentimentul dominant este cel de moarte iminentă. Toate aceste stări trăite de subiecți au o repercursiune nefavorabilă față de psihicul persoanei. Acestea pot rămâne cu mari traume, fobii, angoasă sau depresie. Specialiștii spun că nu trebuie să confundăm coșmarul cu această stare. Coșmarul apare în timpul somnului profund, în timp ce aceste stări apar în perioada de veghe, anterior somnului profund. Medicii antici credeau că boala este un fel de epilepsie sau de astm. Grecii erau convinși că sufletul morților pune stăpânire pe subiect. Romanii vorbeau despre demoni, cei care bântuiau mintea și sufletul. Femeile erau bântuite de un demon masculin care le agresa inclusiv sexual.

Incubus și Succubus sunt oare cauzele paraliziei din somn? Se pare că fenomenul paraliziei în timpul somnului are legătură cu miturile demonice sexuale, devenind chiar punctul de sprijin al miturilor succubusului și incubusului.
Aceștia sunt demonii din panteonul european care vizitează oamenii adormiți și chiar își satisfac poftele sexuale, fără ca oamenii să poată face ceva în acest sens.

Incubus este cunoscut în mitologia românească sub numele de lideric. El este înaripat, frumos, efeminat, de cele mai multe ori bisexual. Contactul cu o persoană îi poate cauza acesteia grave probleme de sănătate, epuizare fizică, chiar și moartea. Este interesantă similitudinea cu acele cazuri în care femeile au fost răpite de extratereștrii, după care au fost agresate sexual.

Loading...

Cea mai veche descriere a zburătorului o face Dimitrie Cantemir, în Descriptio Moldaviae. Zburătorii sau zmeii ucigători pot fi văzuți numai de victimă. Totuși, Cantemir povestește că bărbații au stat de pază, lângă victimă și au reușit să-l pedepsească, dovedind corporalitatea lui. Tot Cantemir consideră că acești zburători sunt demoni care au fost cândva oameni și acum sunt pedepsiți pentru păcatele lor. Pentru combaterea demonului sunt menționate descântecele, ungerea cu usturoi a ferestrelor și a hornului, înfigerea unui cuțit în bătătura ușii.

Cauchemar de Fussli

În 1974, doctorul Barry Taft primește vizita unei femei care susține că în mai mult rânduri a fost agresată sexual de un atacator invizibil. Acest lucru a fost confirmat de fiul cel mare al victimei, care susținea că a intervenit la un moment dat, să-și apere mama, dar a fost aruncat cu violență de o forță invizibilă.

Vecinii victimei au confirmat faptul că noaptea au observat în curtea victimei o umbră care se strecoară în casă.
Victima a fost păzită nopți întregi de medic și de încă 30 de martori. Atacatorul și-a făcut apariția, din descrierea medicului, acesta aducea vag cu un bărbat. Un martor a făcut o fotografie în care apare un arc luminos, straniu, așezat deasupra femeii.loading...