Descopera lumea

Paradoxul incalzirii globale: Ne indreptam spre o era glaciara!

Acum 13.000 de ani a avut loc ultima eră glaciară de pe Terra. Oamenii de ştiinţă au simulat un model computerizat a ceea ce s-a petrecut în trecutul îndepărtat al Pământului pentru a putea determina şi înţelege cauza care a produs îngheţul pe întreaga planetă.

Factorul principal a fost topirea gheţarilor ai căror apă odată pătrunsă în oceane a blocat  curenţii de apă care aduceau căldura spre Europa şi America de Nord. Atunci a început să se producă o răcire bruscă a temperaturii şi într-o perioadă scurtă de timp frigul s-a aşternut peste întreg globul.

Topirea unui singur gheţar a determinat era glaciară de acum 13.000 de ani. Gheţarul Laurentide, care se află în prezent în actualul golf St. Lawrence, a purtat întrega vină pentru iarna globală de pe Terra. Nu s-a putut determina cauza care a condus la topirea acestui gheţar, dar se cunoaşte faptul că marele îngheţ a durat peste 1000 de ani. Temperaturile din emisfera nordică scăzuseră cu peste 10 grade Celsius, iar întreg ecosistemul a fost dat peste cap.

era glaciara - Paradoxul incalzirii globale: Ne indreptam spre o era glaciara!

Acest studiu este foarte important pentru că îi va ajuta pe cercetători să prevadă viitorul meteorologic al Pământului.

Chiar dacă nu suntem specialişti în meteorologie, ne putem da seama de paradoxul încălzirii globale, care iniţial produce o creştere a temperaturii care ajută la topirea calotei glaciale. După ce suficientă gheaţă se va topi, curenţii de apă caldă vor fi perturbaţi după care un alt îngheţ pe termen nedeterminat se va produce. Aşadar, în condiţiile actuale, putem spune că ne îndreptăm cu paşi mari spre o nouă eră glaciară.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.