The news is by your side.

Papa Francisc: ”Big Bang-ul și teoria evoluției sunt reale. Ele au fost posibile cu ajutorul lui Dumnezeu”

0

Papa Francisc a declarat recent, într-o conferința în cadrul Academiei Pontificale de Științe, că teoria Big Bangului și cea a evoluției sunt reale, iar Dumnezeu nu este un magician.

Până în prezent, știința și religia au avut perspective diferite în ceea ce privește procesul de creație și conceptul de Dumnezeu. Încă din cele mai vechi timpuri, religia oferea omului perspectiva unui Dumnezeu atotputernic, care prin forța sa a creat mediul înconjurător și viața în câteva zile. Pe de altă parte, știința a adus în discuție teoria Big Bangului și cea a panspermiei pentru a explica viața și evoluția ei.

Papa Francisc – Unificarea științei cu religia

Papa Francisc, din dorința de a unifica cele două perspective, a recunoscut în cadrul unei conferințe că Dumnezeu nu trebuie privit precum un magician, care are o baghetă magică cu care face minuni. În același timp, Papa susține că Universul s-a născut în urma Big Bangului, iar viața pe Terra a evoluat de-a lungul timpului.

Teologii susțin că această declarație are rolul de a reduce prăpastia dintre religie și știință.

”Citind despre creație în Geneză riscăm să-l vedem pe Dumnezeu precum un magician, cu a sa baghetă magică cu care poate să facă orice. Dar nu este așa! Big Bang-ul, pe care astăzi îl considerăm originea creației, nu contrazice în niciun caz intervenția divină. Evoluția nu este incompatibilă cu creația, pentru că noțiunea de creație implică și noțiunea de evoluție a ființelor”, a declarat Papa Francisc.

Comentariile Papei pe acest subiect a generat numeroase dezbateri pe acest subiect. Giovanni Bignami, profesor și președinte al Institutului Național de Astrofizică din Italia, susține că trebuie să înțelegem că punctul de plecare este Big Bang-ul și fără acesta viața așa cum o cunoaștem noi nu ar fi fost posibilă.

În acest sens, planul divin a inclus și formarea Universului nu doar creația propriu zisă a omului pe Terra.

Teoria Big Bang-ului

Big Bang-ul este modelul cosmologic care explică condițiile inițiale și dezvoltarea ulterioară a Universului. Acest model este susținut de explicațiile cele mai complete și corecte din punct de vedere științific. Termenul de Big Bang, în general, se referă la ideea că Universul s-a extins de la o singularitate primordială fierbinte și densă acum aproximativ 13 miliarde de ani.

„Teoria Big Bang” este modelul care explică apariția materiei, energiei, spațiului și timpului, altfel spus a existenței Universului. Această teorie încearcă să explice de ce universul se extinde permanent încă de la apariția sa, și de ce pare a fi uniform în toate direcțiile.

Teoria evoluției

În biologie, evoluția este fenomenul prin care o populație de organisme vii își transformă treptat caracterele fizice și comportamentul, pierzând anumite caractere sau obiceiuri sau căpătând caractere și obiceiuri noi, ceea ce modifică specia, și uneori creează, dintr-o populație unică, două populații diferite (noi varietăți sau specii: acest fenomen este denumit speciație, iar fenomenul invers, hibridarea naturală, contopește varietăți diferite într-o populație unică).

În cele mai multe cazuri, evoluția biologică este un proces complex prin care organismele complexe rezultă din precursori mai simpli, deși există și fenomenul invers de simplificare, mai ales în domeniul paraziților. Evoluția morfologică și etologică a populațiilor, observabilă pe planul macroscopic în succesiunea generațiilor, se traduce în domeniul microscopic prin modificarea informațiilor codate genetic în ADN-ul organismelor.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

 

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și