Stiinta

Pamantul trece prin ziduri de materie intunecata

Universul este format din materie, într-o proporţie foarte mică, și materia întunecată sau metrie neagră, în proporţie foarte mare. Materia întunecată este o materie necunoscută încă omului, cele mai importante proprietăți ale sale sunt că nu transmite lumina și nici radiațiile de orice natură. Aceste proprietăți o fac aproape imposibil de detectat, cauză pentru care existența să nu a putut fi dovedită încă. Se estimează că materia întunecată constituie 83% din materia din Univers și 23% din masa-energia sa.

Descoperirea sa s-a produs în mod indirect, prin observația gravitației pe care o provoacă materia întunecată a fost primul pas pe care omenirea l-a făcut spre identificarea acestui nou tip de materie.

Mai mulți cercetători din lumea întreagă au încercat să efectueze diverse experimente prin care să demonstreze existența, dar și structura materiei întunecate. Doar unul singur, Maxim Pospelov, de la University of Victoria, Canada, a reușit să elaboreze o teorie uimitoare despre materia întunecată. El este de părere că acest tip de materie, originar de la începuturile Universului, se comportă sub forma unor ziduri.

În prezent, există diferite astfel de ziduri care sunt despărțite de materie. Odată cu răcirea Universului care se datorează expansiunii sale, materia întunecată s-a dispersat, dar a rămas sub forma acestor ziduri. Dacă această teorie este reală, atunci Pământul trece odată la câţiva ani prin astfel de zone din materie întunecată. Cercetătorul este de părere că aceste zone nu afectează în niciun fel viața și nici materia pe care o cunoaștem în prezent. Pentru a demonstra teoria lui Pospelov, în diverse zone din lume se vor instala cinci aparate speciale care ar putea să determine momentul când Terra va traversa aceste ziduri de materie întunecată.

materie intunecata - Pamantul trece prin ziduri de materie intunecata

Teoria lui Pospelov nu este pe deplin acceptată de lumea științifică, dar cu toate acestea este un pas important pe care omenirea îl face pentru descoperirea unui tip important de materie care guvernează Universul.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top