Pamantul se va rupe in doua

0

Cutremurele extrem de puternice petrecute în Oceanul Indian, în largul Indoneziei, sunt provocate de spărgea bruscă a plăcii tectonice indo-australiene. Un studiu amănunțit, efectuat de Thorne Lay de la Universitatea California de la Santa Cruz, demonstrează cum cele două plăci tectonice tind să se rupă la propriu.

Acest eveniment se va produce în decursul a milioane de ani, timp în care cutremure extrem de violente se vor produce în zonă. Cutremure precum cele produse în nord-estul Oceanului Indian la 11 aprilie 2012, primul de o intensitate de 8,6 şi al doilea de 8,2, sunt doar câteva exemple pentru a înțelege procesul de rupere al plăcilor tectonice.

În prima fază s-au rupt patru falii, apoi a urmat o a cincea, fapt pentru care cele două cutremure violente s-au produs. Această explicaţie, oferită de Thorne Lay, confirma deplasarea celor două plăci tectonice în direcţii diferite. Placa indo-australiana se deplasează către nord-est. Chiar dacă mişcarea ei nu este uniforma aceasta este pe cale să se rupă.

cutremure - Pamantul se va rupe in doua

Pe de o parte, versantul indian al plăcii intra în coliziune cu Eurasia la nord-vest, împingând împotriva ei la nivelul lanţului muntos Himalaya de aproximativ opt milioane de ani. Pe de altă parte, versantul australian înaintează mai uşor, deoarece intră sub Insula Sumatra.

Această zonă devine una extrem de periculoasă, odată cu trecerea timpului cutremurele de intensitate ridicată se vor produce din ce în ce mai des. Conform studiului, cutremurele de o intensitate mai mare de 5,5 grade pe scara Richter s-au înmulţit de cinci ori mai mult în ultima perioadă.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și