Bizar

Pamantul a intrat intr-o noua faza de extinctie – oamenii ar putea fi printre primele victime

Pamantul a intrat intr-o noua faza de extinctie, releva un studiu efectuat de trei universitati americane. Oamenii ar putea fi printre primele victime, avertizeaza studiul universitatilor Stanford, Princeton si Berkeley.

Potrivit rezultatelor studiului, vertebratele dispar de pe pamant intr-un ritm de 114 ori mai rapid decat e normal, scrie Ziare.com.

Unul dintre autorii studiului, Gerardo Ceballos, a explicat: „Intram acum in a sasea faza de extinctie in masa. Ultimul eveniment similar s-a petrecut in urma cu 65 de milioane de ani, cand au disparut dinozaurii, cel mai probabil dupa ce un meteorit de mari dimensiuni a lovit Pamantul. Daca permitem continuarea acestei situatii, revenirea va dura multe milioane de ani si specia noastra va disparea, cel mai probabil, la inceputul acestei faze”.

Oamenii de stiinta au analizat ratele istorice de extinctie ale vertebratelor prin evaluarea fosilelor. Au descoperit astfel ca rata actuala de extinctie este de 100 de ori mai mare decat in perioadele in care Pamantul nu traversa o faza de extinctie in masa. In acest fel, din 1900 incoace, au disparut peste 400 de specii de vertebrate, o pierdere care in mod normal ar avea loc in decurs de pana la 10.000 de ani.

Cauzele ingrijoratorului fenomen, se arata in studiu, sunt schimbarea climatica, poluarea si deforestarea.

Avand in vedere efectul de domino al distrugerii ecosistemelor, beneficii precum polenizara ar putea sa dispara in decurs de trei generatii umane. „Sunt exemple de specii pe intregul glob care sunt morti vii. Pur si simplu ne taiem craca de sub picioare”, a avertizat profesorul Paul Ehrlich de la universitatea Stanford.

terraformare - Pamantul a intrat intr-o noua faza de extinctie - oamenii ar putea fi printre primele victime

Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (The International Union for Conservation of Nature, IUCN), arata ca cel putin 50 de animale se apropie cu fiecare an de extinctie. In jur de 41 de amfibieni si 25% dintre mamifere sunt amenintate de disparitie. Spre exemplu, 94% dintre lemuri sunt amenintati, iar o cincime din speciile de lemuri sunt in pericol de extinctie.

loading...

Anul trecut, un raport al lui Stuart Pimm, biolog si expert in extinctie la Universitatea Duke din North Carolina, avertiza ca omenirea se apropie de o a sasea extinctie in masa. Rata extinctiei calculata de Pimm era insa de 1000 de ori mai rapida decat in mod normal, nu de 114, ca in noul raport.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top