Pământul a fost lovit de cea mai puternică furtună magnetică din ultimii 20 de ani

Urgia naturii din aceste zile nu ar fi întâmplătoare, spun cercetătorii, fenomenele meteorogice extreme fiind cauzate de exploziile solare puternice care au avut loc de curând.

În ultimele săptămâni, soarele a experimentat o serie de explozii, printre care şi cea mai puternică furtună magnetică din ultimii 20 de ani, potrivit ctvnews.com.

Furtunile geomagnetice produc pagube importante în sistemele naţionale de transport a energiei electrice. Din cauza întinderii pe arii geografice mari, în liniile electrice de înaltă tensiune sunt induşi curenţi electrici de intensitate foarte mare (mii de amperi), curenţi ce provoacă distrugerea transformatoarelor situate punctele de transformare.

O astfel de activitate solară este extrem de periculoasă şi pentru sănătatea oamenilor, spun specialiştii.

Tulburările magnetice afectează persoanele meteodependente şi cele care suferă de boli cardiovasculare. Acestea vor avea de dureri de cap şi insomnii.

Cea mai puternică furtună magnetică de pe Pământ a fost înregistrată în anul 1859. În urma ei, telegrafele din Europa şi America de Nord s-au defectat, iar aurora boreală a putut fi observată pe tot globul.

Loading...

Furtunile solare sunt create de ejecţiile de masă coronală care provine de la Soare. Aceasta conţine miliarde de tone de particule solare care sunt aruncate de pe suprafaţa Soarelui în spaţiu. Când intră în contact cu Pământul, atmosfera este energizată, ceea ce duce la apariţia aurorelor, scrie Libertatea.ro.

Ce este o furtună magnetică?

Furtuna geomagnetică este o perturbare temporară a magnetosferei cauzată de perturbări ale materiei interplanetare. O furtună geomagnetică este o componentă majoră a vremii spațiale și este cauzată de unda de șoc a vântului solar care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului.

Furtunile geomagnetice produc pagube importante în sistemele naţionale de transport a energiei electrice. Datorită întinderii pe arii geografice mari, în liniile electrice de înaltă tensiune sunt induşi curenţi electrici de intensitate foarte mare (mii de amperi), curenţi ce provoacă distrugerea transformatoarelor situate punctele de transformare.

rp_soare.jpg

Pe data de 13 martie 1989, o puternică furtună geomagnetică a afectat alimentarea cu energie electrică a 6 milioane de persoane din zona QuebecCanada. Alte efecte ale furtunilor geomagnetice sunt perturbaţiile apărute în propagarea undelor electromagnetice în toate gamele de frecvenţă şi în funcţionarea aparatelor de navigaţie bazate pe nordul magnetic.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și