The news is by your side.

Paducelul, pansamentul inimii

0

Păducelul este un arbust spinos ce ajunge uneori la o înălţime de câţiva metri. Are frunze lungi până la 7 cm, peţiolate, aşezate altern, adânc divizate în 3-7 lobi, cu marginile dinţate. La baza frunzelor se află nişte frunzişoare mici numite stipele. Frunzele sunt tari la pipăit, lucioase pe fata superioară, mate şi acoperite cu smocuri de peri la intersecţia nervurilor, pe partea inferioară.

Florile sunt mici cu un diametru de cca. 15 mm, dispuse mai multe la un loc în buchete, fiecare floare fiind aşezată pe o coită lungă de 3-4 cm, uneori acoperită cu peri rari. Sepalele, în număr de 5, au formă triunghiulară.

Petalele sunt de 5-6 mm, mai lungi decât sepalele, rotunjite la partea superioară. Ele sunt de culoare albă sau alb-roz. Atât sepalele cât şi petalele sunt aşezate pe un receptacul păros în formă de ulcior, care la maturitate devine cărnos, transformându-se în fruct. Fructul este de culoare roşie, lung de 7-10 mm, de formă ovală, uneori globuloasa, prezentând la partea superioară resturile caliciului. În interior conţine o singură sămânţă sau 2-3 seminţe. La începutul luni septembrie, fructele încep să se coacă. Păducelul înfloreşte în lunile aprilie-mai. Creşte prin păduri şi tufişuri, izolat prin poienile din regiunea de câmpie până în regiunea muntoasă.

Recoltarea:De la păducel se culeg florile şi fructele. Florile se recoltează în momentul în care încep să se deschidă, ceea ce corespunde lunii aprilie. Ele se culeg numai pe timp uscat, după ce roua s-a ridicat, pe cât posibil în zile însorite. Fructele se culeg toamna, în momentul când ele se înroşesc.

paducel Paducelul, pansamentul inimii

Mod de uscare: Florile trebuie uscate cât mai repede, fie în încăperi aerisite, fie în uscătorii , la o temperatură de 35 grade C. Fructele se usucă în camere încălzite sau uscătorii, la o temperatură de cel mult 70 grade C, avându-se grijă a se asigura o ventilaţie corespunzătoare. Uscarea se poate face şi în aer liber, la soare, aşezând fructele în straturi subţiri. Din 4-6 kg flori; 2-2,5 kg fructe proaspete: se obţine 1 kg produs uscat.

Întrebuinţări: Atât florile cât şi fructele se folosesc în tulburări de natură nervoasă ale inimii.

Intern: Vasodilatator coronian şi periferic, hipotensiv uşor, sedativ nervos, sedativ al sistemului cardiovascular, brahicardizant,bronhodilatator, stimulează sistemul nervos şi al respiraţiei, sedativ al sistemului cardiovascular, sedativ nervos, vasodilatator coronian şi periferic.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și