PABLO ESCOBAR, INGERUL NEGRU AL SUA

PABLO ESCOBAR, INGERUL NEGRU AL SUA

În luna iunie 2019, într-un port din Philadelphia, au fost descoperite la bordul unui vapor 18000 kg de cocaină. Valoarea acesteia era de 1,3 miliarde $. Vasul se întorsese în SUA după ce făcuse mai multe escale în Columbia, Peru, Chile și Bahamas şi aparținea companiei JP Morgan . Elputea transporta 10000 de containere.

În Europa, istoria cocainei a început cu Jussieu, primul care a adus plante de coca în Franța, din Bolivia, în anul 1750. În anul 1853, exploratorul Manegazza făcea un elogiu plantei de coca într-un studiu publicat, în care susţinea efectele terapeutice în tratarea unor boli de stomac sau ca remediu împotriva durerii.

În anul 1884, Freud, celebrul psihanalist, avea 28 de ani și făcea un adevărat elogiu cocainei pe care o considera un adevărat miracol. El însuși devine un consumator frecvent, susţinând că are un efect benefic asupra activităţii cerebrale. În fiecare zi, Freud consuma o anumită cantitate, ca remediu împotriva surmenajului.

Angelo Mariani a fost un renumit farmacist care a creat în anul 1863, o imensă sera în care a cultivat coca. Frunzele acestei plante erau macerate și introduse într-un celebru vin franţuzesc de Bordeaux. El susţinea că vinul obținut era un remediu împotriva unor boli precum anemia.

Personalităţi ale vremii s-au numărat printre clienţii lui Mariani, începând cu papa și terminând cu președintele SUA. Emile Zola, într-o scrisoare, adresa mulțumiri lui Mariani pentru miraculosul vin, care îi dădea o stare de euforie și liniște, ajutându-l în activitatea sa de creație.

Pentru că cererea fiind foarte mare, Mariani a decis să deschidă mai multe magazine peste ocean, în Montreal, New York. În anul 1886, din cauza prohibiţiei de alcool din SUA, Mariani a produs un sirop pe bază de frunze de coca.

După Primul Război Mondial, Parisul devine capitala traficului de cocă, ca urmare a unei cereri masive care venea din partea populaţiei traumatizate de efectele războiului.

Cocaină este un termen care se referă la droguri sub formă de pudra sau de cristale. Pentru o absorbţie rapidă, unii consumatori aleg să-și injecteze drogul. În SUA, se nasc anual zeci de mii de copii dependenţi de cocaină, în urma consumului pe perioada sarcinii.

Înainte să fie ciuruit de gloanţele trupelor SEAL, Pablo Escobar se situa pe poziția a șaptea în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume. Lunar, cheltuia 2500 de dolari numai pentru elasticul cu care înfăşura bancnotele. Averea lui era estimată la 25 miliarde de dolari. Pentru că banii erau depozitaţi în condiții improprii, peste o zecime din această enormă suma a căzut pradă rozătoarelor.

Pablo Escobar

În perioada de vârf, Escobar trimitea cinci avioane pline cu cocaina, într-o zi, cu destinația SUA. În anii 60, Escobar era unul dintre marii ciclişti ai lumii. În 12 luni, a avut 37 de victorii. În anii 70, intra în mafia drogurilor și după 5 ani devine șeful Cartelului Medelin.

Statisticile arată ca în acea perioadă, 2 milioane de americani cheltuiau anual 20 de miliarde de dolari anual, pentru un consum de 30 de tone de cocaină. Escobar și-a achiziţionat două submarine teleghidate care transportau în Florida câte 1000 kg de cocaină.

 
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu uita să dai un LIKE paginii noastre de Facebook. Astfel, vei primi toate articolele de Cultură Generală!
 
CATEGORIES
Share This