Osuarul lui Iacob: Prima dovadă arheologică a existenței lui Iisus

Osuarul lui Iacob: Prima dovadă arheologică a existenței lui Iisus

Osuarul lui Iacob a fost descoperirea arheologică care a declanșat cea mai senzațională dispută din secolul XXI. De la primele acuzații de fals în 2002, până la tăcerea absolută a mass-media la finalul procesului din 2013, care atestă autenticitatea acesteia, povestea modernă a primelor dovezi arheologice a lui Iisus sunt controversate și în ziua de astăzi.

Întrebarea de bază, care se pune în această situație este de ce o asemenea descoperire, atestată ca veridică în cele din urmă, are parte de opoziția Bisericii, dar și a guvernului din Israel?

Un puzzle complicat


Pentru a recompune această aventură complicată, importantă și delicată, deoarece constituie cea mai timpurie atestare epigrafică a lui Iisus din Nazaret , este necesar să facem un salt înapoi la anul descoperirii Osuarului lui Iacob. Se întâmpla în 2002, când Oded Golan, cunoscut colecționar și expert în antichitățile israeliene, l-a contactat pe profesorul André Lemaire , cel mai mare epigraf semitic din lume, cu sediul la Universitatea Sorbona, Paris, pentru a-i arăta o serie de piese valoroase. Cea mai senzațională piesă, pentru care avea nevoie de o părere, era un osuar ciudat.

Osuarul lui Iacob

Lemaire, a fost impresionat când a observat inscripția de pe osuar: „Yaakov bar Yoseph achui de Yeshua” sau: „Iacob, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus„. Potrivit specialiștilor (numeroși la număr) care au studiat osuarul, el datează din primul secol.Pentru inscripție exista o oarecare îndoială cu privire la ultima parte, fratele lui Iisus.

Camille Fuchs, profesor de statistică la Universitatea Tel Aviv, precum și alți cercetători care s-au alăturat anchetei, au estimat o posibilitate foarte puternică de identificare, bazată pe faptul că, deși mențiunea tatălui este comună pe aceste tipuri de osuare, menționarea morților sau numele fratelui este extrem de rară în tradiția literară. Un singur exemplu poate fi dat, pe unul dintre epigrafele înregistrate, Rahmani 570.

Aceasta a însemnat că există o probabilitate foarte mare ca cele trei personaje citate să fie cele menționate în Evanghelii. Simplu vorbind, a fost prima dovadă arheologică și nu doar textuală a existenței lui Iăsus din Nazaret , o descoperire extraordinară, singura de acest fel care a apărut vreodată în lumea arheologiei biblice.

Este de remarcat faptul că evreii au folosit doar această metodă de înhumare între 30 și 70 d.Hr. După moarte, cadavrul era amplasat într-o catacombă timp de aproximativ un an, oasele erau apoi așezate în osuare de dimensiuni medii, decorate cu inscripții și detalii sculptate.

Însă lumea arheologiei biblice a suferit un cutremur de proporții neobișnuite: această descoperire a provocat o revoluție, încât autoritățile ecleziastice și serviciile secrete ale unor națiuni au intervenit și, găsind nimic altceva de contestat, și-au concentrat acuzațiile asupra părții finale a epigrafului: „( …) fratele lui Iisus „, despre care se credea că a fost falsificat și îmbătrânit artificial cu o patină chimică.

De ce atâta opoziție?


Dacă osuarul este într-adevăr recipientul oaselor apostolului Iacob , unul dintre frații lui Iisus, acest lucru subminează dogma catolică a Mariei Fecioara Virgină ( Maria mereu fecioară ).

Cu toate acestea, la 31 decembrie 2002, cu ocazia expoziției organizate la Royal Ontario Museum (Canada), când osuarul a fost scos din ambalaj tehnicienii muzeului și-au dat seama că avea unele fisuri, una dintre ele se afla chiar pe inscripția care a provocat atâtea controverse.

Osuarul lui Iacob

O încercare de a discredita Oded Golan a fost făcută aproape simultan, acuzându-l că a falsificat epigraful; a fost instituit un proces în care IAA (Autoritatea Arheologică Israeliană) și Guvernul israelian au susținut partea acuzației, în timp ce Oded Golan, colaboratorii săi au fost  acuzați. De fapt, Golan fusese deja pus sub acuzare și condamnat pentru fals și acest lucru a contribuit producerea unor idei false.

Osuarul lui Iacob, descoperire senzațională


În cei doisprezece ani ai procesului, mass-media au difuzat informații incorecte care explică modul în care osuarul fusese falsificat.

Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți savanți, în urma testelor și investigațiilor științifice, au fost convinși că osuarul nu avea cum să fie falsificat.

La sfârșitul procesului, suspecții grupului Oded Golan au fost achitați, instanța a renunțat la o acuzație, pe măsură ce au apărut dovezi tot mai clare.

Oamenii de știință sunt de acord: patina depusă pe inscripție s-a dovedit a fi autentică printr-o analiză chimică. În plus, pe inscripție și pe osuar s-a găsit un microorganism, o ciupercă care are nevoie cel puțin o sută de ani pentru a se extinde cu câțiva centimetri.

Aceasta a acoperit o vastă zonă a osuarului și a fost detectată prezența sa pe întreaga inscripție. Aceasta a însemnat că totul este cât se poate de real și nimeni nu avea cum să-l falsifice.

Așa cum se întâmplă adesea în istorie, una dintre cele mai importante descoperiri arheologice, singura dovadă a existenței lui Hristos, dispare într-o perdea de tăcere, în ceața dezinformării și a știrilor false.

Cine a fost Iacob?


Fiul lui Iosif și al Mariei și frate trup al lui Isus, Iacob a fost scriitorul Cartii lui Iacov. Noul Testament este cât se poate de clar privind relaţia de rudenie dintre Iacob şi Iisus, vorbind regulat despre fraţii şi surorile lui Iisus. Mai mult, aşa cum scrie în Evanghelia după Marcu, rezidenţii din Nazaret ştiau că aceşti copii sunt ai Mariei.

Dacă ar fi fost copiii lui Iosif, sau verişorii lui Iisus, atunci ar fi fost folosit altfel de limbaj. Iar ei sunt numiţi fraţii (adelphoi) şi surorile lui Iisus în Noul Testament grec. Mai mult, inscripţia în aramaică de pe osuarul lui Iacob ar fi putut folosi cuvântul în aramaică pentru ”verişor” pentru a descrie legătura de rudenie dintre Iacob şi Iisus. Dar nu o face, şi foloseşte cuvântul din limba aramaică pentru ”frate” Toate cele patru evanghelii folosesc acelaşi termen din aramaică,

Frații lui Iisus și Dogma Fecioarei Mariei


La 1 noiembrie 1950, Papa Pius al XII-lea, Eugenio Pacelli, care în calitate de reprezentant al Vaticanului semnase Concordatul cu Hitler (1933), prin care a stabilit o nouă dogmă pe care credincioșii ar trebui să o accepte ca un mister al credinței, di Maria Semper Vergine (dogma Mariei mereu fecioară). Aceasta a definit starea de puritate a fecioarei Maria, chiar și după căsătoria ei cu Iosif.

Explicația dată de autoritățile catolice pentru susținerea dogmei nu coincide cu mărturiile Evangheliilor. Termenul grecesc pentru frații și surorile lui Iisus folosit în Evanghelii nu indică niciodată ideea de veri sau rude în sensul generic, așa cum ne învață Biserica, ci indică frați trupești din aceeași uter sau aceeași mamă.

Mai mult, Matei 1: 24,25 spune clar:

  • Când s-a trezit Iosif din somn, a făcut cum îi poruncise îngerul Domnului; şi a luat la el pe nevastă-sa.
  •  Dar n-a cunoscut-o până ce ea a născut un fiu*. Şi el i-a pus numele Iisus.

Osuarul lui Iacob

Apoi, după nașterea lui Iisus, Iosif a avut o viață sexuală normală cu soția sa, care a dus la nașterea mai multor copii. Cele patru Evanghelii, Faptele Apostolilor și două din scrisorile lui Pavel menționează „frații Domnului”, „fratele Domnului”, „frații lui”, „surorile sale”, indicând cu numele patru dintre acești „frați” : Iacob, Iosif, Simon și Iuda.

În general, savanții sunt de acord că familia lui Isus era compusă din doi părinți și cel puțin patru frați și surori. Aladar Osuarul lui Iacob este cât se poate de real și Iisus a avut patru frați.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)