Orzul, beneficii pentru sănătate

0

Orzul se recomanda în litiaza renală şi în amigdalita. Se foloseşte ceaiul obţinut din 20 g la 1 l de apă. Faină de orz prăjit are acţiune antidiareică.

Stimulează sistemul nervos şi circulaţia sângelui

Orzul încolţit, la fel ca şi cel neîncolţit conţine, în special, hordelina – un alcaloid cu proprietăţi tonice pentru sistemul nervos. Are acţiune stimulentă a sistemului nervos, tonicardiaca, emolienta, astringenta dar şi favorizanta a secreţiilor biliare. Este indicat în caz de hipotensiune arterială şi insuficientă cardiacă, dar şi în
afecţiuni pulmonare (tuberculoză, emfizem pulmonar, cancer pulmonar), afecţiuni digestive, urinare şi renale, atonie gastrică şi intestinala.

Este contraindicat în caz de hipertensiune arterială. Se poate consuma şi fiert în lapte.

Orzul este cea mai veche dintre cele şapte cereale sacre ale omenirii. Din punct de vedere ezoteric, el este o forţă blândă, hrănitoare, care stimulează inima şi este folosit chiar şi pentru a uşura apăsarea emoţională a unei persoane, prin transformarea sentimentelor dure în iubire şi respingerea oricărei negativităţi provenite de la alţii.

Tulpinile verzi de orz reprezintă una dintre minunăţiile pe care ni le oferă natură. În afara unui conţinut variat de vitamine, minerale şi enzime, orzul verde conţine hormoni naturali şi clorofila.

Sucul de orz, efecte de detoxifiere

Cura cu suc de orz se poate ţine, cu succes, în orice anotimp şi are efecte de detoxifiere a organismului, inclusiv a sângelui, de stimulare imunitară, de cicatrizare şi regenerare. Totodată, reglează tensiunea arterială, elimina surplusul de greutate, hidratează tegumentele şi creşte potenta. Doza cotidiană este de câte un pahar de suc diluat, băut de două-trei ori pe zi, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de
masa.

Pentru o cură de întreţinere sunt suficiente două săptămâni de tratament, în timp ce pentru tratarea unor boli cronice este necesar ca o cură să dureze minimum o lună. Un caz aparte îl constituie bolile tumorale, benigne şi maligne, în care această cură are efecte maxime, dacă este ţinută trei luni.

Sucul de orz se poate obţine prin trei metode:

1. Prin tocare: o mână de fire verzi de orz se dau prin maşina de tocat carne, după care se stoarce pasta vegetală obţinută în tifon, strângându-se sucul într-un pahar.

2. Cu storcătorul de fructe: este metoda cea mai comodă. Se pun în storcător mănunchiuri compacte de fire de orz, care vor lăsa rapid un suc limpede, de culoare verde, ce va fi adunat într-un pahar de sticlă.

3. Prin mixare: într-un mixer electric se pun o mână de tulpini verzi, tocate puţin, şi apă cât să poată fi mărunţite de elice. Se mixează astfel, încât să devină o pastă, după care se filtrează printr-o strecurătoare sau prin tifon. Sucul trebuie consumat la câteva minute după ce a fost preparat. Cel obţinut prin tocare şi stoarcere se consuma diluat: la o treime de pahar de suc de orz se adăugă două treimi de apă sau de suc proaspăt de legume. Sucul obţinut prin mixare nu se mai diluează, întrucât a fost deja adăugată apa în procesul obţinerii sale.

orz

Ştiaţi că orzul verde conţine:

– peste 250 de ori mai multă vitamina A decât lăptuca?

– de 25 de ori mai mult potasiu decât bananele?

– de 11 ori mai mult calciu decât laptele?

– de 11 ori mai mult fier decât ţelină?

– de 7 ori mai multă vitamina C decât portocalele?

– de 10 ori mai multă vitamina B decât spanacul?

loading...
loading...