Calendarul creștin, originea și povestea sa

Calendarul creștin este unul dintre cele mai populare calendare din lumea întreagă. Povestea acestuia începe odată cu decizia lui Dionisie cel Mic, un călugăr din Sciția, de a crea un calendar modern pentru întreaga lume.

În Roma secolului al VI-lea trăia un călugăr pe nume Dionysus Exiguus. Acest nume se traduce prin Dionisie cel Mic sau chiar Micul Dionisie. Călugărul era originar din Sciția, dar a trăit și lucrat la Roma, unde a şi murit. Dionisie cel Mic era interesat de matematică, științele exacte, dar și de teologie.

Se bucura de o bună reputație ca teolog și pentru că locul său în istorie să fie unul cert, Dionisie cel Mic a creat calendarul modern.

El a decis că Iisus s-a născut pe 25 decembrie anul 743 al calendarului roman, cu alte cuvinte 743 de ani după întemeierea Romei. Astfel, primul an în calendarul lui Dionisie a devenit anul în care Iisus a luat viață. Acest fapt a nemulțumit comunitățile evreiești, care au preferat să folosească vechile etichetări cât și calendarul propriu.

Este aproape cert că Dionisie cel Mic s-a înșelat în privința anului în care s-a născut Iisus. Relatările Evangheliilor se contrazic între ele cu privire la acest fapt. Recensământul roman, folosit de Evanghelie pentru a explica ceea ce căutau Iosif și Maria la Betleem în loc de Nazaret, a avut loc cu câțiva ani după anul I, stabilit de Micul Dionisie. Asta înseamnă că există o eroare de cel puțin 7 ani în calendarul modern.

Loading...

Pe de altă parte, regele Irod cel Mare, despre care se spune că a trăit în momentul nașterii lui Iisus, a murit în anul 4 î.H. Așadar, aceste două elemente demonstrează faptul că momentul nașterii lui Iisus, ales de Dionisie cel Mic, este unul eronat. Fie că Mântuitorul s-a născut mai devreme cu câțiva ani sau mai târziu.

Calendarul creștin

Sosirea magilor dinspre Răsărit, călăuziți de o stea, i-a făcut pe mulți să privească istoria evenimentelor astronomice. S-a descoperit că în anul 7 î. H., planetele Saturn și Jupiter se regăseau foarte aproape una de cealaltă în constelația Pești. Această conjuncție crea iluzia nașterii unei stele, după care magii s-au ghidat pentru a ajunge la Iisus.

Dacă Iisus s-a născut în anul 7 î.H. atunci acest an trebuia considerat anul I al Erei Creștine. Ceea ce înseamnă că întreg calendarul creștin este în urmă cu 7 ani. Mileniul a fost aniversat cu 7 ani prea târziu, anul 2012 la fel, iar noi în prezent ne aflăm în anul 2020.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și