Mistere

Originea si misterul calendarului crestin

În Roma secolului al VI-lea trăia un călugăr pe nume Dionysus Exiguus. Acest nume se traduce prin Dionisie cel Mic sau chiar Micul Dionisie. Călugărul era originar din Sciția, dar a trăit și lucrat la Roma, unde a şi murit. Dionisie cel Mic era interesat de matematică, științele exacte, dar și de teologie.

Se bucura de o bună reputație ca teolog și pentru că locul său în istorie să fie unul cert, Dionisie cel Mic a creat calendarul modern. El a decis că Iisus s-a născut pe 25 decembrie anul 743 al calendarului roman, cu alte cuvinte 743 de ani după întemeierea Romei. Astfel, primul an în calendarul lui Dionisie a devenit anul în care Iisus a luat viață. Acest fapt a nemulțumit comunitățile evreiești, care au preferat să folosească vechile etichetări cât și calendarul propriu.

Este aproape cert că Dionisie cel Mic s-a înșelat în privința anului în care s-a născut Iisus. Relatările Evangheliilor se contrazic între ele cu privire la acest fapt. Recensământul roman, folosit de Evanghelie pentru a explica ceea ce căutau Iosif și Maria la Betleem în loc de Nazaret, a avut loc cu câțiva ani după anul I, stabilit de Micul Dionisie. Asta înseamnă că există o eroare de cel puțin 7 ani în calendarul modern.

Pe de altă parte, regele Irod cel Mare, despre care se spune că a trăit în momentul nașterii lui Iisus, a murit în anul 4 î.H. Așadar, aceste două elemente demonstrează faptul că momentul nașterii lui Iisus, ales de Dionisie cel Mic, este unul eronat. Fie că Mântuitorul s-a născut mai devreme cu câțiva ani sau mai târziu.

Iisus %E2%80%93 figura alegorica - Originea si misterul calendarului crestin

Sosirea magilor dinspre Răsărit, călăuziți de o stea, i-a făcut pe mulți să privească istoria evenimentelor astronomice. S-a descoperit că în anul 7 î. H., planetele Saturn și Jupiter se regăseau foarte aproape una de cealaltă în constelația Pești. Această conjuncție crea iluzia nașterii unei stele, după care magii s-au ghidat pentru a ajunge la Iisus.

Dacă Iisus s-a născut în anul 7 î.H. atunci acest an trebuia considerat anul I al Erei Creștine. Ceea ce înseamnă că întreg calendarul creștin este în urmă cu 7 ani. Mileniul a fost aniversat cu 7 ani prea târziu, anul 2012 la fel, iar noi în prezent ne aflăm în anul 2020.

loading...
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top