Take a fresh look at your lifestyle.

Orașul lui Dumnezeu de pe Pământ

Acest oras este considerat a fi unul sfant datorita prezentei a celor trei mari religii monoteiste, cea mozaica, crestina si islamica.

Ierusalimul este locul unde Abraham s-a pregatit sa-si sacrifice fiul, unde a fost inaltata Marea Moschee si unde Sfantul Mormant isi primeste valurile de credinciosi in fiecare zi.

Timp de 1600 de ani Biserca din acest oras a fost considerata a fi un loc important al crestinatatii, ea marcand chiar locul unde Iisus a fost ingropat.

Acest loc sacru a avut o soarta tragica. In secolul al II-lea dupa Hristos, orasul Ierusalim a fost complet distrus, iar in locul sau a fost ridicat un templu inchinat zeitei Venus.

Au fost usurate totusi cautarile imparatesei Elena, pentru ca aceasta a venit in anul 326 pentru a cauta locurile Sfinte. Imparatul Constantin este cel care a construit biserica intre 326 si 335. Biserica a fost distrusa in anul 614 de persi, iar in anul 629 este ridicata o noua constructie.

Aceasta este si ea distrusa in anul 1009 de Califul El Hakim. Aceasta biserica a fost reconstruita sub imparatul Constantin Monahul. Forma actuala a bisericii este o amplificare a cele anterioare, ea fiind construita de cruciati.

Loading...

Harta de la Mabda, este un mozaic realizat in secolul al VI-lea, el aflandu-se in interiorul bisericii cu acelasi nume. Acest mozaic prezinta Ierusalimul, dar cu bazilica lui Constantin. In apropierea bisericii se afla Rotonda, care acopera Mormantul Sfant.

In ziua de azi, lucrurile stau putin diferit pentru ca stanca a fost sapata, astfel incat zona mormantului sa poata fi inconjurata de procesiuni. Pe o latura a mormantului se alfa locul Calvarului, el fiind un loc deschis care este insemnat de o cruce.

Atat Mormantul, cat si locul Calvarului, precum si Bazilica au fost toate grupate intr-un singur asezamant ce a fost restaurat in 1959. Acest loc special este impartit intr-o serie de capele si altare care apartin comunitatii crestine. Fiecare comunitate crestina are locul sau special, aceste locuri fiind delimitate de turcii aflati la putere in 1757.

Locul sfant este astfel impartit intre biserica romano-catolica, ortodoxa, siriana, copta si armeneasca. Partile comune sunt intretinute foarte bine, conform unui acord semnat in anul 1852.

Fiecare capela este acoperita de lampi, icoane, mozaicuri medievale, dar si candele. In Cripta Sfintei Elena au fost gasite bucati din crucile Mantuitorului si ale celor doi talhari.

Pe un perete apar urmele unei vechi fresce, capela fiind rotunda si sustinuta de coloane cu capiteluri elegante.

Capela Iacobita se afla in spatele Sfantului Mormant, acest mormant fiind unul intact si avand o vechime mai mare de 2000 de ani.

Trimisul lui Dumnezeu

Locurile sfinte din acest oras il fac unul cu adevart special, el fiind un adevarat loc inchinat Celui de Sus.

Desi mai exista unele urme ale religiilor mai arhaice decat iudaismul, Muntele Monah este inca un loc unde sunt ridicate numeroase altare pentru cinstirea lui Dumnezeu.

Revista Magazin

loading...

Comentariile sunt închise.