ORAȘE PIERDUTE, DINCOLO DE MIT

ORAȘE PIERDUTE, DINCOLO DE MIT

Oamenii au fost fascinați din cele mai vechi timpuri să descopere orașe pierdute. Exploratori renumiți au organizat expediții periculoase, unele încununate de succes, altele cu final tragic. Unele dintre aceste orașe au fost descoperite în deșert, sub ape sau în inima junglei.

Zerzura este un astfel de oraș situat în plin deșert, la vest de Nil. Kitab al Kdnuz, Cartea Perlelor Pierdute, descrie Zerzura ca fiind o așezare de culoare albă care strălucea în lumina soarelui și care era străjuită de o imensă poartă pe care este sculptată o pasăre.

Ca să puteți intra în Zerzura, prindeți pasărea de cioc și poarta se va deschide. În interior veți descoperii mari bogății, se spune în celebra carte.

Zerzura este un oraș alb ca un porumbel și este numită Oaza păsărilor mici, este locul unde regele și regina sunt adormiți. Legendele spun că intrarea în Zerzura este păzită de gardieni negri cu staturi impozante care împiedică intrarea în oraș.

Herodot scria în textele sale despre un oraș pierdut în deșert pe care îl numea Orașul lui Dyonisos. Se presupune că făcea referire la Zerzura.

Primul european care a făcut referire la Zerzura a fost egiptologul englez John Gardner Wilkinson, în cartea sa, Topologia Tebei și a Vechiului Egipt, publicată în anul 1835. Cartea se bazează pe discuția pe care a avut-o cu un arab care susținea că a localizat Zerzura în imensitatea deșertului.

Loading...

Mulți exploratori au plecat în căutarea orașului dispărut, dar nu au descoperit decât oaze pline cu vegetație.

Contele Ladislas de Almasy a fost unul dintre cei mai buni piloți ai Ungariei. În anul 1932, el pleacă într-un zbor de recunoaștere deasupra deșertului, unde descoperă un platou situat între Egipt și Libia cu mai multe oaze. În

Mulți specialiști consideră că Zerzura este acoperită de nisip, undeva în inima deșertului. Ea rămâne un semn că Sahara, acum mulți ani, a fost o zonă plină de verdeață și prosperă. S-a estimat că acum 100000 de ani, Sahara era plină de oaze, râuri, vegetație.

El Dorado, mit sau realitate

Despre El Dorado se spune că este un oraș îngropat în inima junglei amazoniene. Începând cu secolul al XVI-lea și până în prezent, căutările orașului îmbrăcat în aur continuă.

Când spaniolii au ajuns în America de Sud, au pornit în căutarea orașului de aur. Legenda spune că toți regii din El Dorado au fost înmormântați alături de cantități impresionante de aur, perle și smaralde.

Orasul scufundat

Se mai spune că incașii care au reușit să scape de conchistadori s-au refugiat în munții din Venezuela, unde au pus bazele unui imperiu secret. Într-o scrisoare trimisă regelui Spaniei, Carol al V-lea, în anul 1542, conchistadorul Gonzales Pizzaro face referire la El Dorado și cantitățile uriașe de aur.

În anul 1969, doi muncitori au descoperit într-o peșteră de lângă orașul Pasca, aproape de Bogota, un obiect cu forma unei plute, cu lungimea de 2,6 metri, realizat din aur masiv. Pluta era utilizată în ritualurile civilizației Muisca. Pluta a devenit simbolul misteriosului El Dorado.

loading...

Related posts