ORACOLUL DIN DELPHI, cum erau păcăliți oamenii în timpurile străvechi

ORACOLUL DIN DELPHI, cum erau păcăliți oamenii în timpurile străvechi

Atunci când trebuiau să ia decizii, grecii consultau zeii, oracolele, interpretau visele sau zborul păsărilor.

În Grecia antică, oracolele jucau un rol important. Unul dintre cele mai importante era Oracolul din Delphi, închinat lui Apollo, care o avea ca preoteasă pe Pythia.

Pythia era o mare preoteasă care în stare de transă vorbea în numele zeilor, spunând profeții. Templul a fost ridicat pe o crevasă despre care se spunea că duce în lumea de apoi. În acea zonă, animalele se manifestau ciudat, iar oamenii aveau viziuni și premoniții.

Mult mai târziu, sub stâncile unde fusese ridicat templul, au fost descoperite resurse de etileneă, un gaz halucinogen. Când era în transă, Pythia vorbea în termeni neînțeleși pe care doar preoții îi puteau reinterpreta.

Despre Oracolul din Dephi s-a spus că a fost una dintre marile afaceri ale lumii antice. Mii de pelerini veneau din toată Grecia pentru a o consulta pe Pythia, cea prin gura căreia vorbea Apollo.

Fiecare pelerin înainte de a fi luat o decizie importantă, o consulta pe Pythia, cea care le spunea ce li se va întâmpla în viitor, ce destin au, cu cine se vor căsători sau când vor muri. Era fixată o taxă la care se adăuga sacrificarea unui animal. Acolo veneau și trimiși ai regilor și împăraților care doreau să afle dacă au sorți de izbândă în războaiele pe care le duceau.

Loading...

Pythia era o grecoaică în vârstă de 50 de ani, venerată de mulțime. Înainte de a începe ritualul, Pythia se scălda în izvorul Castalia, după care cobora în criptă unde se așeza pe un trepied, mesteca frunze de laur până când intra în transă. Printr-o fantă a criptei ieșea un gaz cu puteri de drog. Pythia se schimonosea, tremura și rostea cuvinte neînțelese. Solicitantul primea răspunsul scris în versuri.

oracol

Chiar și împăratul Iulian și-a trimis un reprezentant la Pythia pentru a-și afla viitorul. În mesajul primit era scris, edificiul este la pământ, apa care vorbea este tăcută. Pythia profețise sfârșitul lumii antice.

Delphi era considerat centrul spiritual al pământului. La intrare în templu era așezată o piatră care simboliza acest lucru.

loading...

Related posts